Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Varaždinka Vanja Matković (26)

Volontira u Ugandi: Otvorit ćemo kliniku za najsiromašniju djecu

vanja matković
Foto: Privatni album
1/4
05.11.2015.
u 11:47

Bolnica je ostala bez struje jer je agregat bio neispravan, i u roku od sedam sati umrlo je šestero beba, ispričala nam je Vanja

Ugodno sam iznenađena time što je 90 posto donacija stiglo upravo iz Hrvatske, a ne nekih ultra bogatih zemalja. Novac ide za pokretanje "Whisper life saving" klinike. Nagledali smo se stravičnih stvari i sudbina. Prije dva tjedna bolnica je ostala bez struje jer je agregat bio neispravan, i u roku od sedam sati umrlo je šestero beba koje su bile spojene na aparate. Odlučili smo otvoriti našu kliniku. Već imamo medicinske sestre i liječnike koji bi za početak volontirali –  kaže Vanja Matković, 26-godišnja Varaždinka koja tri mjeseca volontira za britansku neprofitnu udrugu Whisper u selu Mutai u istočnoj Ugandi.

Vidjevši u kakvim uvjetima žive djeca, pokrenula je humanitarnu kampanju na platformi za grupno financiranje Indiegogo Life, za pomoć životno ugroženim bebama u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta. Cilj joj je bio skupiti 2500 američkih dolara u mjesec dana, što joj je uspjelo i prije završetka akcije koja traje još dva dana. Do četvrtka je osamdesetak donatora uplatilo 2558 američkih dolara. 

Vanja je po struci diplomirana pedagoginja, koja je posljednje tri godine studirala i radila u Chicagu. Trenutno je na magisteriju iz kliničke psihologije. U Ugandi joj je ponuđen posao učiteljice i pedagoginje u sirotištu te internacionalnoj školi. Prosječna plaća u Ugandi je, preračunato, oko 300 kuna mjesečno, a samo 200 kuna godišnje, veli, pokriva školarinu za jedno dijete i doručak u školi. Jedan dolar omogućava dva obroka, a pet dolara testiranje na malariju i liječenje. Neki dan pronašli su dječaka Muzaphala, kojeg su spasili u zadnji tren.

Na žalost, slijepa jednogodišnja djevojčica Beatrice nije dobila šansu.

– Mama ju je zanemarivala od rođenja i na kraju ostavila bolesnu i neuhranjenu kod siromašne bake koja je brinula o njoj i odvela je u bolnicu. Beba je imala prljave dronjke na sebi, pa sam joj htjela pokloniti nešto lijepo i čisto, ali kad sam s garderobicom stigla u bolnicu, rekli su mi da je Beatrice u noći preminula – ispričala je.

>> Gevgelija: Od elementarne nepogode do biznisa s izbjeglicama

Komentara 2

BU
buderim
13:31 05.11.2015.

Nezbrinute napustene djece ima u svakoj zemlji u svijetu. Potrebe za volonterima ima svuda, pa i u Hrvatskoj, ali Vecernji list ne pise o njima.

Avatar Mile voli disko
Mile voli disko
14:11 05.11.2015.

buderim, gdje ti volontiras ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije