Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vježba

Volonteri velikog srca spremni za spašavanje ljudskih života

gss vježba (1)
Foto: Dragutin Šantoši
1/5
28.09.2010.
u 11:48

Malo je poznato da GSS Hrvatske danas ima 550 volontera, spasilaca, od kojih je 350 položilo zahtjevne ispite.

VOĆIN – Unatoč kiši tijekom vikenda u voćinskim šumama i na ratnim ruševinama bivšeg odmarališta Zvečevo na Papuku, Komisija za potrage i lavine GSS-a Hrvatske uspješno je provela trodnevnu vježbu i licenciranje potražnih ekipa u kojoj je sudjelovalo dvadesetak spasilaca i njihovih potražnih pasa iz cijele Hrvatske. Domaćin vježbe bili su podružnica GSS-a Požega i spasilac Stjepan Gal iz Slatine, a u organizaciji vježbe pomogla je Općina Voćin.

Malo je poznato da GSS Hrvatske danas ima 550 volontera, spasilaca, od kojih je 350 položilo zahtjevne ispite i dobilo licenciju spašavatelja. Kad god postoji potreba, volonteri velikog srca ostavljaju poslove, sjedaju u automobile i ponekad prelaze više od 800 kilometara samo da bi, bez ikakve naknade, pomogli ljudima u nevolji. U najtežim akcijama pomoć njihovih vjernih pratilaca, potražnih pasa, presudna je u brzom otkrivanju i spašavanju života unesrećenih.

Pročelnik Komisije za potrage i lavine GSSH Alen Zorić kaže da su ove godine spasioci sudjelovali u više od 60 potražnih akcija i da zbog turista i onih koji se bave ekstremnim sportovima imaju sve više posla.

– Rezultati koje ostvarujemo u obuci potražnih pasa odlični su, a GSS danas raspolaže sa 15 takvih potražnih ekipa koje bi trebalo rasporediti od Dubrovnika do Vukovara. Andreja Pintar, spasilac i instruktor za školovanje vodiča potražnih pasa, potvrdila je da je i njoj i njezinim kolegama najveća nagrada osjećaj sreće kad pronađu živa čovjeka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije