Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Narod odlučuje

Volonteri Građanske inicijative: Raspišite referendum za promjenu izbornog sustav

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
16.01.2019.
u 10:26

Pred početak nove parlamentarne sezone, volonteri Građanske inicijative (GI) Narod odlučuje dočekuju zastupnike od kojih traže da podrže ustavno pravo hrvatskih građana na referendum

Pred početak nove parlamentarne sezone, volonteri Građanske inicijative (GI) Narod odlučuje u srijedu ujutro ispred Hrvatskog sabora dočekuju zastupnike od kojih traže da podrže ustavno pravo hrvatskih građana na referendum te raspišu referendum za promjenu izbornog sustava.

Volonteri zastupnicima dijele informativni letak u kojem GI Narod odlučuje podsjeća da je više od 10 posto hrvatskih građana svojim potpisom u svibnju prošle godine zatražilo raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Od potrebnih 374.740 potpisa, Saboru je 13. lipnja predano 405. 342 valjana potpisa birača za 1. referendumsko pitanje i 409.469 valjanih potpisa za 2. referendumsko pitanje. Članak 87. Ustava RH kaže da će Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 10 posto od ukupnog broja birača u RH, navodi se u letku.

Premijer Andrej Plenković i ministar uprave Lovro Kuščević bez uporišta u zakonu i prema proizvoljnim kriterijima proglasili su nevažećima potpise 40.875 građana za 1. pitanje i potpise 40.666 građana za 2. pitanje, navodi GI Narod odlučuje u informativnom letku.

>>Pogledajte video: Narod odlučuje

Ključne riječi

Komentara 2

WE
weAreCro
11:34 16.01.2019.

Problem je sto je organizator prikupljanja potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava bila GI Narod odlucije koja je percepirana kao desno orijentirana organizacija. Da je kojim slucajem jedna od bezbrojnih lijevih udruga organizirala skupljane potpisa uvjeren sam da bi medijski to bilo popraceno na visokom nivou, ne bi imali zabranu skupljanja potpisa ni u jednom gradu i kuscevic se ne bi usudio raditi malverzacije sa potpisima. Znaci lijevima i raznim uhljebima ne smeta ovakav izborni sustav pa mudro sute...da li vas ovaj sustav autokracije podsjeca na jednu bivsu tvorevinu u kojoj smo zivjeli?

DU
Deleted user
13:48 16.01.2019.

Zašto? Priglupim sitnozubima je očito dobro, kada se ne bune i nisu masovnije podržali ove promjene, a pametniji dio je ionako već vani...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije