Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKI RAČUNALNI SAVEZ

„Volim biti na mjestu gdje se radom i kreativnošću doprinosi za bolju Hrvatsku“

Zagrebački računalni savez
Foto: Promo
04.10.2017.
u 13:37

Ivan Šego je programerski znalac i voditelj za mlade koji darovitim učenicima predstavlja puno više od mentora

Kvaliteta organizirane skrbi o mladim programerima proizlazi iz različitih sadržaja namijenjenih ubrzanom usavršavanju učenika. Redovite tjedne radionice i vježbe, kampovi, raznovrsna natjecanja i pripreme za različita natjecanja su dodatne mogućnosti koje su na raspolaganju darovitim učenicima.

- Zainteresirani učenici u programima saveza provode dvjestotinjak sati godišnje, a oni najbolji i dvostruko više, kazao nam je Mario Somek iz saveza.

Sjajan čovjek kojeg su mladi odmah prepoznali

Aktivnosti saveza u kojima daroviti provode najviše vremena su radionice, kampovi i programerske vježbe te pripreme za natjecanja. Stoga su voditelji za mlade i suradnici u pripremi i provedbi aktivnosti, najvažnija karika u lancu. Jedan od njih je i Ivan Šego, student FER-a i bivši natjecatelj, koji već četvrtu godinu u programima saveza za poticanje darovitosti provede više od četrdeset tjedana godišnje. Njegovo područje su algoritimi i napredno programiranje u programskom jeziku C++.

- Ivan je "5 u 1", izvrstan mladi programer i autor, programski voditelj, prijatelj i mentor, kazao nam je Zdravko, tajnik saveza. I roditelji najboljih Niko i Mirela Pavić te Ljerka i Tomislav Nežmah ga iznimno cijene, a majka Tatjana Duišin Markovinović ističe: "Ma Šego je rijetko viđena ljudina, oba sina mi s guštom odlaze u ZRS".

Foto: Promo

Foto: Promo

Najvažnije im je da obitelji, škole, Grad Zagreb i Hrvatska imaju koristi od njihovog rada

Na posljednjem državnom natjecanju održanom u ožujku 2017., među najboljih dvadeset i sedam najboljih osmaša, sedmaša i šestaša bilo je petnaestoro učenika koji su s Ivanom na različite načine proveli i do četrdeset pet tjedana rada na vlastitom usavršavanju.

- Trenutno radim s dvije grupe sjajnih programera u kojima su najbolji osnovci i mlađi srednjoškolci koji se polako osamostaljuju, a oni s najvećim natjecateljskim ambicijama razumiju da će uskoro doći vrijeme kada će i oni sami sebi u velikoj mjeri postajati "svoj najbolji mentor", rekao nam je Ivan.

A da ustrajan i promišljen rad znatno pridonosi ubrzavanju razvoja učeničkih talenata i njihovim rezultatima pokazuje i sastav nacionalne juniorske reprezentacije na upravo održanom prvom prvenstve Europe. Među četiri državna reprezentativca bili su i sjajni Šegini učenici Krešimir Nežmah, koji je osvojio zlato, zatim Patrik Pavić, koji je u Hrvatsku donio srebro i brončani Eugen Bošnjak.

- Volim biti na mjestu gdje se radom i kreativnošću doprinosi za bolju Hrvatsku. Savezu je cilj da obitelji, škole, Grad Zagreb i Hrvatska imaju koristi od našeg rada, i mislim da je to ispravno, zaključuje.

Eugen Bošnjak se vratio s broncom oko vrata s europskog juniorskog prvenstva i zajedno s Krešom krenuo u 15. Gimnaziju. U ljeto prošle godine, nakon 7. razreda pridužio se savezu i prijavio na Ljetnu ligu. Odlučio na ozbiljno pozabaviti s programskim jezikom C++ i sudjelovao u kampovima i radionicama saveza. Odlične temelje stekao je u OŠ Vjenceslava Novaka ulazeći u svijet programskog jezika Logo, tako da je u izlaznoj godini donio svojoj školi dva druga mjesta s državnog natjecanja.

- A što ja kao roditelj mogu reć' za mladog gospodina Šegu koji se nesebično daje našoj djeci, osim da je takvih radnika u polju znanja više, žetva bi bila još obilatija, jer je njegov doprinos desetak puta veći od mnogih drugih, tako da smo više nego zadovoljni i sretni što ga imamo kao osobu koja je našoj djeci više od mentora, riječi su Eugenove majke Blaženke.

Foto: Promo

Foto: Promo

Radom i osobitim doprinosom međunarodnim rezultatima značajnim za Grad Zagreb i RH, Ivan Šego je nastavio sjajnu priču Mihaele Piskač Opančar, četverostruke pobjednice Profa kupa, koja programira u Logu poput najboljih natjecatelja osnovaca. Osim Šege, s učenicima razredne nastave te početnicima i naprednima u savezu rade i drugi vrijedni i kreativni mladi učitelji i mentori, programerski znalci s iskustvom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije