Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRBIJA Skupština Vojvodine prihvatila novi pokrajinskih statut

Vojvodina dobiva predstavništvo u EU

Bojan Pajtić
Foto: AP
Autori: Z. Bajt, Hina
15.10.2008.
u 18:11

Skupština Vojvodine izglasovala je novi Statut Vojvodine po kojemu će ta srbijanska pokrajina moći zaključivati međunarodne ugovore, osnivati predstavništva u inozemstvu, donositi odluke u području poljoprivrede, obrazovanja, gospodarstva i zdravstva. Vojvodino će upravljati vlada, a ne, kako je do sada bilo, izvršno vijeće.

Bojan Pajtić, predsjednik izvršnog vijeća, izjavio je da ovaj dokument “nije epohalan i nije povijesni”, nego da on “samo jamči prava koja su Vojvođani odavno zaslužili”. Protiv novog statuta glasovali su predstavnici Koštuničina DSS-a i Šešeljevih radikala, koji smatraju da se statutom stvara država u državi. Statutom je predviđena nacionalna ravnopravnost Srba, Mađara, Slovaka, Hrvata, Crnogoraca, Rumunja, Roma, Bunjevaca i drugih brojčano manjih zajednica koje u njoj žive.

Vodstvo hrvatske nacionalne manjine u Srbiji već je podržalo donošenje novoga Statuta Vojvodine jer smatra da taj dokument manjinskim zajednicama omogućava bolje uključivanje u društveno-politički život pokrajine i nudi mehanizme za očuvanje i unapređenje kulturne autonomije.

Novi Statut Vojvodine stupit će na snagu ako dobije suglasnost srbijanskog parlamenta, o čemu bi se parlament trebao izjasniti uskoro. Za donošenje novoga najvišega akta pokrajine glasovala je uvjerljiva većina u Skupštini Vojvodine, 89 zastupnika vladajuće koalicije koju predvodi Demokratska stranka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije