Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vojarne u gradove

Vojska se vraća u Ploče, Vukovar, Sinj i Varaždin

Vojska
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
10.04.2017.
u 16:40

Raspoređuje se nešto više od 1000 profesionalnih vojnika, ali u planu je stvaranje i barem još toliko brojne tzv. razvrstane pričuve

Tijekom ove i sljedeće godine u četiri hrvatska grada u kojima je zadnjih desetak godina bila rijetkost vidjeti uniformu hrvatskog vojnika te odore građani će viđati puno češće. Odlukom ministra obrane Damira Krstičevića u Vukovar, Sinj, Varaždin i Ploče vraćaju se djelatne postrojbe hrvatskih Oružanih snaga. U objašnjenju se navodi potreba redefiniranja postojećeg operativnog rasporeda Hrvatske vojske i poziva se na kontekst “promjena sigurnosnog okružja”.

Vojarne uglavnom neuseljive

To bi značilo da su u MORH-u, u svjetlu aktualnih pomicanja snaga članica NATO-a i vojnika SAD-a prema svojim istočnim i granicama prema Rusiji, zaključili da i Hrvatska treba rasporediti dio vojske u granična područja. Raspoređuje se nešto više od 1000 profesionalnih vojnika, ali u planu je stvaranje i barem još toliko brojne tzv. razvrstane pričuve. Te promjene provode se i zbog “poboljšanja kvalitete života, rada i obuke pripadnika OSRH te promicanja vojnog poziva”.

Naime, tisuće hrvatskih vojnika svakodnevno se autobusnim linijama prebacuju iz svojih mjesta stanovanja u prilično udaljene vojarne pa svakodnevno do posla putuju sat, čak i dva sata u jednom smjeru, što utječe i na kvalitetu njihova obiteljskog života. Vraćanjem vojske u četiri grada u MORH-u očekuju da će doći i do “promicanja vojnog poziva” jer će se mladići i djevojke u većem broju odlučivati za to ako budu imali prilike vidjeti kako taj poziv i život izgledaju. Budući da su vojarne u navedenim gradovima uglavnom napuštene u vrijeme kada je ukinut obavezni vojni rok, prije 9 godina, objekti u koje MORH planira vratiti vojsku nisu svugdje u useljivom stanju. U nužne popravke, a uglavnom je riječ o krovištima, prozorima, sanitarnim prostorima, spavaonicama, kotlovnicama, kuhinjama i radionicama, u MORH-u planiraju za početak investirati oko 55 milijuna kuna.

Posebno je zanimljiv povratak vojske u Vukovar. Očito je riječ i o političkoj poruci, jer HV ondje prebacuje tek 100-tinjak pripadnika HV-a i to inženjersku postrojbu. Prebacivanje vojske na samu granicu, pogotovu onu na Dunavu sa Srbijom izbjegava se jer je dogovoreno da će u tom području biti policijske snage. No, sto inženjeraca, smatra se, neće stvoriti političku dramu, posebno što je primarni zadatak postrojbe pomaganje u slučaju elementarnih nepogoda (poplave), premda se navodi da je “ova postrojba razmještena na najistočnijem dijelu RH što omogućava narastanje snaga u ovom području u slučajevima odgovora na sigurnosne izazove, prijetnje i rizike”.

Osiguravanje juga zemlje

U široj okolici Vukovara OSRH raspolagale su sa 6 objekata, no inženjerci se smještaju u vojarni 204. brigada HV-a. Inženjerska satnija dolazi u Vukovar iz sastava Gardijske oklopno-mehanizirane brigade iz Vinkovaca. U MORH-u su jako zadovoljni što vojsku vraćaju i u Sinj. Vojarna “Kula” napuštena je 2008., ukidanjem Središta za obuku pješaštva. Na 9101 kvadrata objekata već su u ožujku počeli popravci pa će se prvi vojnici vratiti u Sinj već u lipnju. I ondje planiraju smjestiti inženjerce, njih 250 s 20-ak pripadajućih strojeva koji dolaze iz Knina iz sastava Gardijske mehanizirane brigade.

Značajan dio potrebnih radova obavit će sam HV. U MORH-u planiraju urediti i postojeće vježbalište i dodatne smještajne prostore, očito jer se to mjesto planira za obuku ročnika i pričuvnog sastava. U Varaždin, u vojarnu Ivana V. Draškovića vraćaju se (iz Našica) znamenite Pume (2. mehanizirana bojna Gardijske brigade), što su već pozdravili i gradski oci, računajući da će povratak oko 600 vojnika, nekih i s obiteljima, gradu donijeti i gospodarsku korist. U MORH-u računaju i na aktivaciju obližnjeg strelišta Preloge te vježbališta Preloge-Mraclinka. U HRM-u se, pak, najviše vesele ponovnom ustroju mornaričko-desantne pješadije, dakle marinaca koji se smještaju u Ploče. Ondje gradski oci nisu baš najsretniji s povratkom vojske jer su planirali komercijalizirati atraktivne objekte, no odluka MORH-a je čvrsta. Povratkom oko 160 marinaca i stvaranjem prostora za pričuvu, sve zajedno za oko 650 vojnika/mornara, RH će strateški osigurati svoj jug, s obzirom na to da je sada najbliža kopnena postrojba u Kninu, 270 km od Prevlake.

>>Obilježena 10. obljetnica ustrojavanja i Dan Gardijske mehanizirane brigade

>>Želite postati hrvatski vojnik/mornar? Evo koji su kriteriji

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar whitesox
whitesox
18:38 10.04.2017.

Napokon dobra i lijepa vijest

HE
hr.eu
18:00 10.04.2017.

Jedina mudra i domoljubna odluka tekuće vlade. Ali nedovoljno, s ovako neprijateljskih velikosrpskim okruženjem nužno je postrojbe rasporediti i na sam krajnji jug tj. aktivirati vojarnu Prevlaka u Konavlima, ne radi Crne Gore koja će nadamo se u NATO nego radi Srba iz istočne Hercegovine koji su nam najveći neprijatelji bili i 1941. i 1991.!

MO
mobitel20
17:08 10.04.2017.

Dobar potez. Vojska nam je sjajna ...vec desetljecima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije