Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki izbori

“Vojska može i zapucati na one koji bace kamen”

05.11.2018.
u 11:03

Bitka za mjesta u Kongresu i Senatu ogorčena je kao što je bila na predsjedničkim izborima. Demokrati su odlučili Trumpa izbaciti iz igre

Doista, čini se kao neka zavjera. Netom prije američkih izbora za Kongres i Senat vojska migranata krenula je iz Meksika prema američkoj granici. Izazvalo je to karakterističnu reakciju Donalda Trumpa.

– Vojska može i zapucati na migrante koji na nju bacaju kamenje. Nema prevelike razlike između metka i kamena koji vas pogađa u lice – rekao je američki predsjednik i dodao kako se ipak nada da do takvih situacija neće doći.

Slanje vojske na granicu i takve izjave, u koje treba pribrojiti i one u kojima Trump prijeti da će pooštriti pravila za azilante, dio su predizborne kampanje za izbore za Kongres i Senat koji će se održati u utorak.

Ima tu, čini se, i opravdavanja jer je izgledno da će demokrati osvojiti Kongres, a republikanci ostati u većini u Senatu.

– Dva su manijaka kriva za smanjenje našeg uzleta – rekao je Trump misleći na slanje bombi viđenijim Demokratima i CNN-u te na nedavni masakar u sinagogi u Pittsburghu u kojem je život izgubilo 11 ljudi.

Kao protuteža tim događajima, Trumpu i republikancima služe povoljne ekonomske brojke koje govore o tome da je u listopadu otvoreno još 250.000 radnih mjesta te da su plaće porasle još tri posto, što je najviše u posljednjih 10 godina. Prema analizi CNN-a, savršeno je jasno da rezultat republikanaca ovisi o samom Donaldu Trumpu.

Ako je njegova popularnost iznad 50 posto, gubici su republikanaca u odnosu na prošle izbore minimalni. Kada padne ispod 50 posto, Republikanska stranka gubi i više od 35 mjesta u Kongresu. A njegova je popularnost sada samo 42 posto.

Ni jedan predsjednik nakon Trumana nije s tako malom popularnošću zadržao kontrolu u Kongresu. Sličan odgovor dobiva se i na pitanje zašto će onda republikanci zadržati Senat. Trumpova je popularnost u državama koje će ključno utjecati na sastav Senata debelo iznad 50 posto.

Drugi je lajtmotiv izbora rasa. Trenutačno nema crnog guvernera, a u američkoj povijesti izabrana su samo dvojica Afroamerikanaca na tu poziciju. Zato je fokus na Floridi i Georgiji gdje se za mjesto guvernera natječe dvoje crnih kandidata, Stacey Abrams i Andrew Gillum. Abrams je prva crna kandidatkinja za guvernerku neke američke države koja dolazi iz neke od dviju velikih stranaka. Koliko je to velika stvar svjedoči i to da se njezinoj kampanji pridružila i Oprah Winfrey. Gillum je, pak, prvi crni kandidat za guvernera Floride. Pod posebnom je paskom Donalda Trumpa jer je to država u kojoj je on pobijedio na predsjedničkim izborima.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Mohawk
Mohawk
11:39 05.11.2018.

Tako je! Tko pokušava nasilnim putem prijeći granicu ili napadati sluzbene osobe i druge civile nisu dostojni ući u bilo koju državu !

DU
Deleted user
11:19 05.11.2018.

Tako se brani granica.Dodješ tu i gadjaš policiju kamenjem.Pa što nisi ostao i borio se već se tu junačiš.

DU
Deleted user
11:46 05.11.2018.

Šta je tu novo pa se toliko čudite. Izrael decenijama puca na one koji bacaju kamen pa vas nisam čuo da se oglašavate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije