Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
35. hrvatski kontingent

Vojnici otišli u NATO operaciju na Kosovo, Banožić im poručio: Zadaća je zahtjevna i odgovorna

Svečani ispraćaj satnije HRVCON-a u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo
Foto: MORH
1/4
17.05.2021.
u 14:50

Rekavši kako je ponosan što se po prvi puta u ovu NATO misiju upućuje i deklarirana pješačka satnija, ministar Banožić naglasio je da time Hrvatska, kao vjerodostojna članica NATO-a, neposredno pridonosi stabilnosti i očuvanju mira jugoistoka Europe.

U vojarni „9. gardijske brigade Vukovi“ u Gospiću u ponedjeljak je svečano ispraćena Motorizirana satnije Hrvatske kopnene vojske u sastavu 35. hrvatskog kontingenta, u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Sudjelovanjem u ovoj NATO operaciji, rekao je ministar obrane Mario Banožić, Hrvatska vojska uz predan rad s najboljima, postaje brža, bolja i spremnija odgovoriti na sve ugroze koje se pred nju stavljaju.

U područje operacije KFOR u Republiku Kosovo upućuje se Motorizirana satnija iz sastava Hrvatske kopnene vojske, tim besposadnih sustava iz sastava Obavještajne pukovnije te logističko osoblje iz sastava Zapovjedništva za potporu.

 Navedene sastavnice bit će dio 35. hrvatskog kontingenta koji je trenutno razmješten u području operacije KFOR. Vodeća nacija je Italija, a satnija se u NATO operaciju upućuje na trajanje od šest mjeseci.

Motorizirana satnija ima 99 pripadnika od čega je deset žena. Djelovat će u sastavu multinacionalne bojne zajedno s pripadnicima Oružanih snaga Austrije, Italije i Slovenije.

Hrvatska, kao članica NATO-a, pridonosi stabilnosti i očuvanju mira jugoistoka Europe

Svečanom ispraćaju u gospićkoj vojarni, uz ministra obrane Banožića, nazočili su i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Motorizirane bojne Vukovi Gardijske mehanizirane brigade bojnik Antonio Tokić, Zapovjednik obavještajne pukovnije pukovnik Zvonimir Rogić i drugi.

Foto: MORH

Rekavši kako je ponosan što se po prvi puta u ovu NATO misiju, uz već postojeće snage upućuje i deklarirana pješačka satnija, ministar Banožić naglasio je da time Republika Hrvatska, kao vjerodostojna članica NATO-a, neposredno pridonosi stabilnosti i očuvanju mira jugoistoka Europe.

„Budući da je riječ o našem neposrednom okružju, naša odgovornost je veća i iziskuje od nas aktivan angažman i uključenje u procese koji se odvijaju u tom prostoru. Svima nam je dobro poznato kako je došlo do promjene sigurnosne paradigme i percepcije sigurnosti u cijelome svijetu i svjesni smo kako se sigurnost ne brani samo na granicama Hrvatske, već tamo gdje ugroza nastaje“, rekao je Banožić.

Dodao je kako je uvjeren da će hrvatski vojnici svojim znanjem i sposobnostima uvelike pridonijeti stvaranju stabilnog i sigurnog okruženja.

„Ulaganje u znanje i sigurnost, ulaganje je u stabilnost, prosperitet i blagostanje svakog pripadnika i naše domovine. Upravo NATO operacija KFOR idealna je prilika za jačanje sigurnosti, jer sudjelovanjem u međunarodnom okružju uz predan rad s najboljima, možemo postati brži, bolji i spremniji odgovoriti na sve ugroze koje se pred nas stavljaju“, rekao je Banožić.

Pripadnicima 35. hrvatskog kontingenta ministar obrane poručio je: „Zadaća na koju krećete je zahtjevna i odgovorna. Vodite računa jedni o drugima i neka vam je sigurnost kolega, ali i vaša osobna na prvom mjestu“.

Načelnik Glavnog stožera hrvatskim vojnicima uoči odlaska u NATO operaciju KFOR poručio je kako Hrvatska vojska angažmanom u spomenutoj operaciji pokazuje da je spremna preuzeti svoj dio tereta i odgovornosti, pridonoseći izgradnji sigurnijeg i stabilnijeg svijeta, pri čemu nas motivira i naše vlastito povijesno iskustvo od prije trideset godina. 

Foto: MORH

„Naša nacionalna sigurnost ne počinje niti završava na državnoj granici, ona je podložna procesima zemljopisno daleko od naše domovine. I to je jedan od razloga jačeg uključenja u operaciju KFOR, čime želimo pomoći izgradnji sigurnijeg svijeta za sve žitelje u Kosovu, regiji i posredno za nas. Naši će vojnici obavljati širok spektar zadaća, satnija je odlično uvježbana i spremna za preuzimanje svoje uloge u KFOR-u“, rekao je admiral Hranj.

Hrvatskim vojnicima je poručio da im u radu njihova sigurnost i sigurnost njihovih kolega bude glavni imperativ.

General Šerić ističe kako je Motorizirana satnija Hrvatske kopnene vojske u sastavu 35. kontingenta u potpunosti spremna za upućivanje u područje  operacije potpore miru KFOR u Republiku Kosovo gdje će provedbom dodijeljenih zadaća, dati aktivni doprinos regionalnoj sigurnosti i stabilnosti.

„Djelovat će u sastavu multinacionalne bojne koju čine pripadnici Oružanih snaga Austrije, Italije i Slovenije. U području operacije provodit će zadaće održavanja sigurnog i stabilnog okružja, patrole nazočnosti i osiguranja značajnih objekata.  Svaka provedba zadaća u međunarodnom okružju, pa tako i ova, prilika je za stjecanje i razmjenu novih iskustava i sposobnosti, te od pripadnika satnije očekujem da po povratku iz operacije ta iskustva prenesu svojim kolegicama i kolegama čime će unaprijediti i povećati sposobnosti naših postrojbi za izvršenje dodijeljene im misije“, rekao je general Šerić.

Zapovjednik satnije HRVCON-a natporučnik Robert Kurevija istaknuo je da su pripadnici Motorizirane satnije prošli ciklus obuke na vojnoj vježbi "Spremnost 20" i pokazali sposobnost i spremnost za izvršenje svih dodijeljenih zadaća te su ocijenjeni najvišim mogućim ocjenama.

Foto: MORH

„Izuzetno smo motivirani i spremni za izmiještanje u područje operacije. Svjesni smo prilike za dokazivanjem, ali i odgovornosti koju to nosi sa sobom. Također, zahvaljujem svakom pojedincu na energiji, entuzijazmu i požrtvovnosti kojim su doprinijeli uspjehu motorizirane satnije. Ne očekujem ništa manje u narednih šest mjeseci“, poručio je natporučnik Kurevija.

U sklopu svečanosti ministar Banožić i admiral Hranj položili su vijence i zapalili svijeće poginulim hrvatskim braniteljima kod Spomen obilježja u vojarni „9. gardijske brigade Vukovi, naveli su iz MORH-a.

Video - Američke snage stigle u Zagreb, na vježbu „Immediate Response 21"

Komentara 15

Avatar berija1
berija1
21:53 20.05.2021.

Bravo, Kosovo je prijateljska drzava i saveznik.

Avatar horuk
horuk
07:28 18.05.2021.

Dok je hrvatski bojovnik tu, agresor se nece usuditi agresirati. Preostaje im jos jedino da jos vise trose na vojnu tehniku nebi li im porasla hrabrost silnom tehnikom kojom ne mogu uopce baratati.

GO
goran2hr
15:00 17.05.2021.

Dok je na Kosovu američke baze - njih neće napasti nitko. Ako nekim čudom Amerikanci sa Kosova odu, ni hrvatska satnija tamo više neće značiti ništa. Hrvatska beskorisna okupacija Afganistana koštala nas je 2.400.000.000,00 kuna. Koliko će koštati ovaj poduhvat? Ta sredstva trebalo je (treba) usmjeriti ka opremanju HV-a modernom opremom i izgradnjom stanova za vojnike (sigurnost + demografija). A za plaću koju bi dobivali na Kosovu, deklariranu pješačku satniju poslati da čuva hrvatsku granicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije