Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova prijetnja

'Sjeverna Koreja sposobna je 2017. testirati raketu kojom može doseći Europu i SAD'

Kim Jong Un
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
05.01.2017.
u 08:57

Na samu Novu godinu, sjevernokorejski diktator Kim Jong Un kazao je da je ta država ušla u "posljednju fazu priprema za testno lansiranje interkontinentalne balističke rakete".

Vojni stručnjaci upozoravaju da je Sjeverna Koreja sposobna ispuniti svoju novogodišnju prijetnju i početi testirati interkontinentalnu balističku raketu u 2017. godini, što će dovesti do novih napetosti sa SAD-om te pokazati kako će se s tim problemom nositi novoizabrani američki predsjednik Donald Trump u prvoj godini svoga mandata, piše Guardian.

Stručnjaci tvrde da će režim u Pjongjangu vjerojatno imati nekoliko neuspješnih testiranja tijekom razvoja rakete koja bi bila sposobna doseći SAD ili Europu te da će im vjerojatno trebati nekoliko godina kako bi to oružje postalo funkcionalno. Pretpostavlja se kako će takav prvi test izazvati međunarodnu političku krizu u Washingtonu i drugim zapadnim državama. 

Na samu Novu godinu sjevernokorejski diktator Kim Jong Un kazao je da je ta država ušla u "posljednju fazu priprema za testno lansiranje interkontinentalne balističke rakete". Upozorio je da će njegova država nastaviti jačati svoje kapacitete za "preventivni udar" sve dok SAD i njegovi saveznici u regiji zadržavaju svoju nuklearnu prijetnju i ne prekinu svoje "ratne igre na našem pragu". Ubrzo mu je Trump preko Twittera poručio kako Sjeverna Koreja neće ostvariti taj cilj, no nije razjasnio smatra li da ga neće ostvariti zato što nije sposobna razviti takvu raketu ili zato što će ga u tome spriječiti njegova administracija. 

>>Sjevernokorejski vođa: Od sada smo vojna sila Istoka kojoj čak niti najmoćniji neprijatelj neće moći ništa

>>Povratak ludilu: Renesansa nuklearnog naoružanja

Komentara 6

ST
Startrack
16:21 05.01.2017.

Saljite im hranu opet da prestane lajat. Al interesantno je da uvjek usa mora slat brod sa hranom.

Avatar Eric Burdon
Eric Burdon
16:49 05.01.2017.

Pravi artikl za rubriku zgazenih pasa.

OR
orao10
17:37 05.01.2017.

On moze samo jednu poslati prema Americi a poslije toga se nece znati da se Sjeverna Koreja ikad postojala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije