Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNI UDAR

Vojni puč u Maliju: Upali u palaču i proglasili preuzimanje vlasti

mali
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
22.03.2012.
u 08:55

Pobunjeničke trupe odmah su uvele policijski sat u državi te ustav proglasile nevažećim

U afričkoj državi Mali dogodio se vojni puč. Vojska je objavila da je preuzela vlast u zemlji i to samo nekoliko sati nakon napada na predsjedničku palaču u Bamakou, prenosi BBC.

Glasnogovornik pobunjenika koji se predstavio kao poručnik Amadou Konare pojavio se na nacionalnoj televiziji gdje je izjavio kako je ''nekompetentan'' režim predsjednika Amadoua Toumanija Tourea okončan i to samo mjesec dana prije održavanja izbora za predsjednika.

Proglasivši svoj pokret ''Komitetom za ponovno uspostavljanje demokracije i restauraciju države'' Konare je ustav proglasio nevažećim te je objavio uvođenje policijskog sata. Osudio je nemogućnost vlade predsjednika Tourea da se odupre ''terorizmu'' te objavio kako će se vojnici podčiniti demokratski izabranoj vladi. Pobunjenici tvrde kako im vlada nije osigurala dovoljno oružja za gušenje pobune etničke skupine Tuarega koja je posljednjih mjeseci vojne trupe istjerala iz nekoliko gradova na sjeveru zemlje.

Pobunjeničke trupe uspjele su preuzeti vlast u samo jednome danu. Svoje su akcije započeli u srijedu, a potrebno oružje osigurali su razmjenom s vojnicima koji su do jučer bili lojalni vladajućima. Za sad se ne zna je li prozvani predsjednik Toure u to vrijeme bio u palači i gdje se zapravo nalazi. Još uvijek se očekuje reakcija njegove vlade.

S druge strane, jedan od članova predsjedničke straže tvrdi da borbe u palači još nisu okončane te da je pobunjenici nisu uspjeli osvojiti i da borbe još traju. SAD i Francuska pozvale su odmetnute vojnike i vladu na obustavu paljbe te mirno rješenje nesuglasica.

Ključne riječi

Komentara 8

OB
-obrisani-
09:59 22.03.2012.

Upali u palaču i proglasili da uz Boga i domoljublje kao nevini vitezovi preuzimanju vlast i postaju svoji na novom svome..

BR
brle
11:19 22.03.2012.

zar jos ima drzava gdje se starim dobrim metodama dolazi na vlast? kako ovo nostalgicno zvuci! kad covjek sve ovo gleda danas sa farsama o \"demokraciji i demokratskim izborima\" ovo mi djeluje nekako nostalgicno, i siguran sam da cak ik i bolje funkcionira, barem prvih 10 godina vlasti, jer ako nista zna se tko je za sto kriv i odgovoran, a ne kao u hdz-u, gdje niko nis ne zna, a nestalo ili opljackano 40-50 milijardi eura...

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
09:52 22.03.2012.

Imajuči u vidu kako krasno funkcionira demokracija i pravna država u Hrvatskoj nije ni vojna hunta tako loše riješenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije