Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjedok rata

Vojni postav na Turnju ove godine posjetilo 52.000 turista

turanj01_PXL_kar_171212
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
17.12.2012.
u 13:05

Plan je novcem strukturnih fondova EU obogatiti i komercijalizirati sadržaj

Ove je godine vojni kompleks Gradskog muzeja na Turnju posjetilo 52.000 turista, otkriva ravnateljica Gradskog muzeja Hrvojka Božić.

Izrada dodatnih studija

Kada bi svatko od njih ostavio po dva eura za karlovački muzej koji godišnje ubire oko 40.000 kuna prihoda, to bi bio izuzetan priljev sredstava. Pojedinci, udruge i Hrvatska vojska donirali su zbirku naoružanja, a muzejski stručnjaci osmislili su koncept koji će kandidirati i za fondove Europske unije.

Plan je rekonstruirati u posljednjem ratu devastiranu zgradu popularnog naziva Kalifornija. Grad je u projektnu dokumentaciju uložio 600.000 kuna, a trenutačno se izrađuju studija isplativosti i projekt unutrašnjeg uređenja.

– Zgrada će se okružiti staklenom prozirnom opnom, pri čemu će sadašnji oštećeni dijelovi zadržati izgled, preuzimajući na sebe simboličku vrijednost svjedočanstva bezumnog razaranja, a istovremeno će biti prostor stalne izložbe “Karlovac 1991.-1995.” – kaže H. Božić.

Ulaz bi se u tu zgradu naplaćivao.

– Izložba bi predstavljala povratak u devedesete godine i svjedočila o ratnim zbivanjima, ali i o tome kako je tekao građanski život u to vrijeme – objašnjava H. Božić.

Pohvale struke i institucija

No, taj čitav kompleks na Turnju, ukupne površine 12.981 četvorni metar, na kojem se nalazi nekoliko ruševnih ili potpuno uništenih građevina iz 18. stoljeća, i koji je stavljen pod zaštitu Ministarstva kulture, poslužit će za prikaz cjelokupne vojne povijesti Karlovca, koji je i sagrađen kao vojna utvrda. S obzirom na to da je već ishođena potvrda glavnog projekta koji su izradile Vlasta Lendler i Tatjana Basar iz Projektnog biroa 2A plan je u 2013. godini početi ga ostvarivati. Kao dodatan adut u traženju novca iz europskih  fondova poslužit će pozitivne ocjene projekta od muzejske i arhitektonske struke.

– Dobili smo pohvale i od Ministarstva kulture, a Ministarstvo turizma Turanj je uvrstilo u bazu projekata – kaže H. Božić.

Komentara 1

BR
Bruno09
09:23 18.12.2012.

Meni nije jasno zašto se ne naplaćuje ulaz u muzej i ima se neka ogranizirana tura, svugdje u svijetu se muzeji masno naplaćuju, ko u parizu, upad u Louvre je 40 eura da bi se vidjela fake slika Mona Lise, za ove exponate bi stranci stajali u redu, drapni ulaz 20-30 kuna i evo para

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije