Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LORA 2 Optužnica protiv čuvara Vojno-istražnog centra

Vojni policajci krivi za još tri smrti u Lori?

07.01.2009.
u 18:49

SPLIT – Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu u slučaju Lora 2, i to pola godine nakon završetka istrage koju je vodio istražni sudac Neven Cambi.

Optužena su petorica bivših vojnih policajaca, šef Vojno-istražnog centra Tomo Duić, koji se nikada nije ni pojavio na prvom suđenju, njegov zamjenik Tonči Vrkić, kao i stražari Emilio Bungur, još uvijek u bijegu, te Ante Gudić i Anđelko Botić, koji se s Vrkićem nalaze na odsluženju kazne za ratni zločin protiv civila.

Zlostavljanja i mučenja
Nova optužnica ih, pak, tereti za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima.

Optuženi su za postupke protivne odredbama Ženevske konvencije, mučenje, ponižavanje, psihičko i fizičko zlostavljanje, tjelesno kažnjavanje do usmrćenja, te tri smrti u Lori.

Živi se iz Splita, naime, nisu vratili Bojan Vesović, Dušan Jelić i Vlado Savić, pripadnici neprijateljskih formacija zarobljeni početkom rata, o čijim su patnjama u Lori vrlo detaljno govorili svjedoci iz Srbije i BiH ispitani na raspravi tijekom ponovljenog suđenja za ratne zločine nad civilima, koje je nakon blamaže sa Slavkom Lozinom preuzela i uspješno dovela do kraja Spomenka Tonković.

Produljiti pritvor
Svi optuženici u tom postupku pravomoćno su osuđeni na zatvorske kazne od šest do osam godina. Od osmorice, donedavna su tek četvorica bila dostupna. Nedavno se, međutim, predao odbjegli Josip Bikić Čop, a u bijegu su i dalje Bungur, Duić te Miljenko Bajić.

Tužitelj Michelle Squiccimarro predložio je produljenje pritvora protiv petorice optuženika zbog posebno teških okolnosti, a protiv Bungura i Duića i zbog njihova višegodišnjeg skrivanja od zakona.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije