Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOBIČNO Nakon 15 godina u MORH-u došao u dječji vrtić

Vojni kuhar kuhat će mališanima iz Trgovišća

18.02.2009.
u 17:45

Prvi kuhar u novootvorenom Dječjem vtiću Rožica je Vladimir Šćukanec-Hopinski, a njegovo nas je kulinarsko umijeće i radni vijek posebno zaintrigiralo. Naime, Vladimir je od 1994. radio kao kuhar u Ministarstvu obrane RH, gdje je kuhao za brojne visoke svjetske dužnosnike. Od 12. siječnja, od kada je i proradio vrtić u Velikom Trgovišću, Vladimir je promijenio radno mjesto na kojem je punih 15 godina spremao razne delicije.

Pravi majstor
– U ministarstvu sam se zaposlio 1994. , a već sam krajem godine postao voditelj smjene. Kuhanje je dosta zahtjevno, moramo se pridržavati različitih normativa. Hrana mora biti prve kvalitete, a kako smo kuhali za visoke svjetske dužnosnike, ugostiteljstvo mora biti na najvišem nivou – ukratko nam je ispričao Vladimir. Najzahtjevnija je u pripremanju jela bila delegacija Turske, za koju se hrana morala posebno pripremati zbog vjere, a najsloženiji dio u kuhanju svakako su domjenci za koje treba uložiti poseban napor.

Lijepa iskustva
Iako ga za kuhanje i ministarstvo vežu lijepa iskustva, do nagle je promjene uslijedilo zbog putovanja. Naime, kuhar Vladimir stanuje u Družilovcu, mjestu udaljenom 40-tak kilometara od Zagreba, a samo pet minuta vožnje od vrtića. – Nakon 15 godina dugog putovanja u Zagreb, spoznao sam da mi putovanje oduzima puno vremena, da mi je to prezahtjevno, a želio sam u vrtiću probati kuhati, steći novo iskustvo. U vrtiću je organizacija posla, dakle nabava namirnica i slaganje jelovnika, kao i normativi, približno isti kao i u ministarstvu. No, razlika je ipak u zahtjevnosti jer djeca i nisu toliko zahtjevna, njihove zahtjeve je jednostavnije zadovoljiti – dodao je Vladimir. Rekao nam je da kod kuće u tjednu kuha baka, subotom supruga, a nedjeljni je ručak njegova specijalnost.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije