Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogreška

Vojna vježba izazvala paniku u bolnici, javili da je naoružani napadač ušao u zgradu

policija SAD
Reuters/PIXSELL
28.11.2018.
u 06:50

Svi izlazi iz zgrade su zatvoreni a poruke o oglašavanju uzbune poslane su svima u zgradi bolnice, gdje je bio i demokratski zastupnik Dutch Ruppersberger koji je na Twitteru objavio da je "na sigurnom u konferencijskoj dvorani s još 40 ljudi"

Lažna uzbuna je u utorak unijela paniku u najvećoj američkoj vojnoj bolnici u Washingtonu, gdje su agenti koji su pripremali vojnu vježbu pogreškom objavili da je "naoružani napadač" ušao u zgradu bolnice, priopćio je Pentagon.

Policajci okruga Montgomeryja u Marylandu priopćili su u ranim poslijepodnevnim satima da su zaprimili zahtjev za pomoć vojne bolnice Waltera Reeda u Bethesdi, u sjeverozapadnom predgrađu američke prijestolnice, zbog prisutnosti naoružane osobe.

Svi izlazi iz zgrade su zatvoreni a poruke o oglašavanju uzbune poslane su svima u zgradi bolnice, gdje je bio i demokratski zastupnik Dutch Ruppersberger koji je na Twitteru objavio da je "na sigurnom u konferencijskoj dvorani s još 40 ljudi".

No ubrzo su počele kružiti proturječne informacije a glasnogovornica Pentagona je priopćila da je zapravo riječ o "vježbi".

Na upit o toj vojnoj vježbi o kojoj uprava bolnice i mjesne sigurnosne službe nisu bile obaviještene, američka mornarica koja upravlja bolnicom Waltera Reeda rekla je nešto kasnije da je zapravo riječ o pogrješci u pripremi buduće vježbe.

Izgred je nastao "pogrješnim korištenjem sustava uzbunjivanja", priopćila je američka ratna mornarica. "Tijekom pripreme za buduću vojnu vježbu, sustav uzbunjivanja je slučajno uključen, bez riječi 'vježba' i 'priprema', što je prouzročilo reakciju sigurnosne službe.

Izgred se događa tjedan dana nakon smrti triju osoba ubijenih u pucnjavi blizu bolnice u Chicagu.

U lipnju 2016. je zbog "pogrješke u komunikaciji" u vezi s navodnom prisutnošću naoružanog napadača nakratko bila zatvorena američka zračna baza Andrews blizu Washingtona, odakle polijeće američki predsjednički zrakoplov Air Force One.

Tog je dana bila planirana "nenajavljena" vježba s "naoružanim napadačem", ali su informacije o stvarnom napadaču u medicinskom centru zračne baze prouzročile pogrješku u komunikaciji prije nego je vježba mogla početi.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar muljib@vecernji
muljib@vecernji
08:57 28.11.2018.

Bitno je ljude držati napetima u strahu. Vježbama ili stvarnim isceniranim događajima. Uplašeni ljudi su poslušni ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije