Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZNAĐE Otmičari koji drže petoricu Hrvata nemaju što izgubiti

Vojna intervencija ne plaši somalske pirate

19.04.2009.
u 16:35

Somalski su pirati očito čvrsto odlučili nastaviti sa svojim napadima na brodove bez obzira na to što to izaziva povećanu napetost, prije svega Belgije, ali i cijelog NATO-a. Čak i usprkos nazočnosti brodova tog saveza u Adenskom zaljevu koji je posljednjih mjeseci postao mjestom otmica, ubojstava i napada u kojima slabo naoružani Somalci u brodovima napadaju mnogo veće, uglavnom teretne brodove.

Događaju se čak i gotovo tragikomične situacije u kojima se pirati zbog visine nekih brodova ne mogu ni popeti na njih, ali usprkos tome ne odustaju.

Pred očima vojske
Brod “Pompei” u vlasništvu dviju belgijskih kompanija – Jan De Nul i DEME – jednostavno je otet pred očima posade helikoptera dok su malo poslije pripadnici NATO-a presreli brod sa sedam somalskih pirata koji su kao “zaštitu” imali i dvadeset talaca. Zanimljivo je posebice to da je tih sedmero Somalaca namjeravalo napasti tanker MTH Hanndytankers Magic.

I sve se to događalo pošto je tek završena epizoda s američkim časnikom Phillipsom koji je nakon pet dana zatočeništva akcijom američkih mornaričkih specijalaca SEALSA stigao kući u Vermont. Specijalci su za oslobađanja ubili tri somalska pirata. Nekih novih vijesti o sudbini posade broda “Pompei” i njegovih desetero članova posade, među kojima je i četvero Hrvata, za sada nema.

No činjenica je da usprkos velikoj međunarodnoj floti brodova, zrakoplova i helikoptera u Adenskom zaljevu otmice ne prestaju. Somalski su pirati od početka ove godine napali najmanje 80 brodova i zadržali ih najmanje 16 s više od 250 članova posade. Pa i pošto su se u tim vodama pojavili i ratni brodovi somalski pirati proširili su u posljednje vrijeme svoje napade na mnogo veće područje Indijskog oceana, i to sve do turistima i te kako poznatih Sejšela.

Država u rasulu
Najveći je i najvažniji razlog sve većoj smionosti somalskih pirata u teškim uvjetima života u Somaliji u kojoj se mladi odlučuju i na takve samoubilačke poteze kako bi riješili svoje probleme. Gotovo dvadeset godina u toj zemlji vladaju anarhija, siromaštvo i bijeda.

Tranzicijska vlada koja je došla na vlast 2000. godine jednostavno nema snage za rješavanje situacije u zemlji pa su piratski napadi samo posljedica takva stanja. Može li to promijeniti moguća vojna intervencija koju neki poput Belgije traže?


Hillary Clinton traži žurnu akciju

Američka državna tajnica Hillary Clinton najavila je diplomatsku inicijativu koja bi trebala riješiti problem somalskih pirata i njihovih napada na brodove. Potrebno je nešto slično kao što se radi i protiv krijumčara droge i međunarodnih terorista jer su somalski pirati – kriminalci. Amerika će surađivati s brodarskim kompanijama kako bi se pojačalo osiguranje, najavila je H. Clinton, ali nije pritom spomenula nijedan oblik vojne intervencije Amerike kao ni pojedinih zemalja, članica NATO-a.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije