Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi u Hrvatskoj

Vodnjan uvodi dress-code: Majice i marame za razgolićene turiste

ljeto
Foto: Pixsell
1/3
25.05.2011.
u 20:07

Turistička zajednica Vodnjana pokreće akciju zbog strogog župnika. Župnik Marijan Jelenić, koji je priznao da je dosad iz crkve udaljio oko 6000 posjetitelja, više to neće morati činiti

Turistička zajednica Grada Vodnjana prva će u Hrvatskoj izrađivati i prodavati marame i majice za potrebe turista koji žele posjetiti crkvu svetog Blaža u Vodnjanu, a neprimjereno su odjeveni. Najavila je to direktorica Turističke zajednice Morena Smoljan Makargić na sastanku na kojem su bili porečko-pulski biskup Ivan Milovan i vodnjanski župnik Marijan Jelenić.

Upravo činjenica da vodnjanski župnik, koji se o župi i crkvi svetog Blaža skrbi već 40 godina, nerijetko udaljava posjetitelje iz crkve potaknula je Turističku zajednicu na izradu marama i majica. I sam župnik Marijan Jelenić potvrđuje da je u dvije godine oko 6000 gostiju zamolio da iziđu iz crkve. Jelenić, koji iz crkve udaljava i one koji se služe mobitelom, nose bocu ili sladoled u ruci te imaju šešir, na pitanje zašto se crkva nije dosjetila marama i majica odgovara:

Htio propasti u zemlju

– Mislili smo, ali smo shvatili da bi bilo licemjerno da se posjetitelji samo u crkvi tako odijevaju, a kad iziđu, da opet imaju nepristojnu odjeću. Trebalo bi na razini županije, pa i na razini države, propisati pravila da se ne može u kupaćem kostimu kretati mjestom. Što mislite, kako je meni kada odem u Rovinj i pokraj mene šeće žena u kupaćem kostimu? Nedavno je bio kod mene kolega iz Vatikana, a pred vodnjanskom crkvom jedna je djevojka sjedila u krilu jednom mladiću. Oboje su pušili. Došlo mi je da u zemlju propadnem – priča ovaj strogi župnik.

On tvrdi da nije rigorozan te da bi uljuđeno ponašanje privuklo više turista. TZ grada Vodnjana želi učiniti korak naprijed kako bi bilo lakše strogom župniku, ali i turistima. Crkvu svetog Blaža godišnje posjeti oko 10.000 gostiju, mnogi su stranci jer je crkva poznata po mumificiranim tijelima i relikvijama svetaca.

– Do sredine lipnja objavit ćemo natječaj kako bismo dobili ponudu za proizvodnju marama i majica. Naša je ideja da na maramama i majicama bude logo grada Vodnjana i mali otisak crkve svetog Blaža. Željeli bismo da to proizvode domaći ljudi, a prodavali bismo ih kao suvenir. Majice bi bile svih veličina i boja, uglavnom za potrebe muškaraca. Kanimo u blizini crkve svetog Blaža otvoriti štand na kojem će se prodavati marame, majice, ali i ostali suveniri iz Vodnjana. Dio novca koji ćemo dobiti od prodanih marama i majica dat ćemo za potrebe očuvanja sakralne baštine u Vodnjanu – kaže Morena Smoljan Makargić.

Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović misli da se sama crkva trebala dosjetiti ponuditi marame i majice jer se ulaz za razgledavanje mumija i relikvija naplaćuje 30 kuna, a sav novac ostaje crkvi.

Jučer je u Vodnjanu održana prva konferencija za novinare s temom “Čime i kako Crkva pridonosi uspješnosti turizma”. Gradonačelnik Vodnjana na nju nije pozvan i on to smatra dokazom loše suradnje.

Poruku s konferencije uputio je i biskup porečko-pulski monsinjor Ivan Milovan, inače predsjednik Odbora za pastoral turizma HBK.

Svećenik nudist

– Tragično je teška spoznaja da u turizmu ima ponuda koje zbog profita ili zbog užitaka traže žrtve. Dovoljno je podsjetiti se na seks-turizam ili na turizam koji bespoštedno uništava okoliš – rekao je Milovan.

Dugogodišnji turistički radnik Jerko Sladoljev, predsjednik izvršnog odbora Camping Top Hrvatske, koji godišnje ostvari oko četiri milijuna noćenja u kampovima, kaže da je svaka zabrana loša.

– Pretjerano ćudoređe moglo bi smanjiti broj turista. Naravno da nije u redu u crkvu ulaziti u gaćicama, ali i svećenici bi trebali biti tolerantniji. U svim turističkim gradovima Europe žene šeću i u kupaćim kostimima, ogrnute pareima. Nama je turizam kruh i ne bismo smjeli biti rigorozniji od susjeda. Prije nekoliko godina u nudistički kamp Koversada redovito je dolazio jedan svećenik iz Italije. Ja sam ga pitao kako to da on kao svećenik dolazi u nudistički kamp, a on mi je odgovorio: “Nije važno kako se odijevaš, tijelo je samo vješalica. Važno je ono što čovjek misli”, kaže Sladoljev te napominje da se turisti u kampovima zbog same prirode tog oblika odmora ležernije odijevaju.

Komentara 158

BE
besliciv
22:25 25.05.2011.

ma HDZARABIJA !

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
22:25 25.05.2011.

Nesalomljiva, nije riječ o oblačenju pri ulasku u crkvu nego o nametanju pravila o primjerenom oblačenju u Vodnjanu, Istri, Hrvatskoj i valjda cijelom svijetu

KA
karambita
08:31 26.05.2011.

Razgoliceni ne smiju ulaziti u crkvu....znaci, goli smiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije