Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spora pravda

Vođe Crvenih Khmera odlaze na suđenje zbog genocida

Kambodža
afp
Autori: sd, Bernard Karakaš
27.06.2011.
u 10:31

Nekadašnji dopredsjednik, bivši ministri vanjskih poslova i socijalne skrbi te nekadašnji predsjednik države izaći će pred sud pod optužbama za genocid, ratni zločin, zločin protiv čovječnosti te ubojstvo, no svi tvrde da nisu krivi

Danas u Phnom Penu, glavnom gradu Kambodže, počinje suđenje četvorici vođa Crvenih Khmera, pod čijom je četverogodišnjom vladavinom između 1975. i 1979. ubijeno najmanje 1,8 milijuna ljudi. Nekadašnji dopredsjednik Kambodže Noun Chea, bivši ministar vanjskih poslova Leng Sary i bivša ministrica socijalne skrbi, inače njegova supruga, Ieng Thirith te nekadašnji predsjednik države Khieu Samphan izaći će pred sud pod optužbama za genocid, ratni zločin, zločin protiv čovječnosti te ubojstvo, no svi tvrde da nisu krivi.

– Riječ je o vjerojatno najtežem zločinu počinjenom od Drugoga svjetskog rata i vjerujem da brojni Kambodžanci još čekaju odgovore na pitanje što se dogodilo s njihovim najmilijima koji su nestali u to teško vrijeme – kaže Andrew Cayley, tužitelj koji u procesu predstavlja međunarodnu zajednicu.

Vjeruje se da će tijekom suđenja u javnost izaći i novi dokumenti o ulozi SAD-a, Kine i Velike Britanije u održavanju promaoističkog režima.

U razdoblju od četiri godine ubijena je, četvrtina ukupnog stanovništva. Prvi čovjek krvavog režima poznatog po poljima smrti - Pol Pot preminuo je 1998. godine u Tajlandu. Prema prvim izvještajima izdalo ga je srce, međutim postoji i sumnja da je namjerno popio koktel lijekova kako bi izbjegao bilo kakvo buduće suočavanje s pravdom. U vrijeme njegove smrti sud za Kambodžu još nije bio osnovan.

 Pitanje je međutim hoće li pravda biti zadovoljena s obzirom da bi optuženi mogli umrijeti od bolesti i starosti prije presuda.

Sud za Kambodžu, hibridni sud pod nadzorom UN-a, potrošit će do kraja ove godine 150 milijuna dolara, a do sada je isporučio samo jednu presudu - 35 godina zatvora 19 za Kainga Gueka Eava zvanog Dutch za njegovu ulogu u ubijanju 14 tisuća ljudi u zloglasnom centru S-21 u Phnom Penhu.

Osim postupka koji je danas počeo u Phnom Penu pred sucima se trebao naći i još jedan, treći slučaj, u kojem se trebalo suditi dvojici visokih vojnih zapovjednika, ali je sud od tog slučaja odustao početkom ovog mjeseca bez službenog objašnjenja. Takve su odluke izazvale i neke ostavke na sudu te osude grupa za ljudska prava koje su optužile vladu za političko miješanje, a UN za pasivnost.

Premijer Hun Sen, tumači Guardian, i sam je bio kadar Crvenih khmera. On ne krije svoj prezir prema sudu za ratne zločine, a prošle je godine od glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona tražio da ne dozvoli daljnje dizanje optužnica.

Smatra se da će na početku suđenja Ieng Sary inzistirati na odustajanju od optužnice s obzirom na to da su ga već Vijetnamci osudili na smrt 1979., da bi ga 17 godina kasnije  pomilovao kralj. Oprost za njega bio je sastavni dio mirovnih pregovora zaračenih strana u kambodži. Tužitelji tvrde da mu je time skinuta smrtna kazna, ali da nije izuzet od suđenja za zločine kakvi se sada nalaze u optužnici.  
 

Ključne riječi

Komentara 12

ST
Stockholm
16:07 27.06.2011.

U2, opet tvoje standardne gluposti! Da je kamenodobni komunisticni rezim masovnih ubica jos na vlasti u Kambodzi, ti bi ga slavio i potpirao, samo zbog toga sto je bio anti-zapadno orientiran.

OB
-obrisani-
16:55 27.06.2011.

Ovima sude radi četverogodišnji terora, a kada ćemo mi početi sa suđenjem ovim domaćim komunističkim zločincima, koji se danas predstavljaju kako \"antifašisti\", radi 45-godišnjeg terora ?

OB
-obrisani-
11:24 27.06.2011.

Ovaj zakon o ratnim zlocincima nista ne vrijedi Nije legalan i za mene je obican cirkus dok god su Amerikanci, Britanci i Izrael iskljuceni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije