Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šokantno pismo

Vođa talibana pisao: Malala, evo zašto smo pucali u tebe

Malala u školi (1)
Reuters/Pixsell
18.07.2013.
u 10:00

Rasheed je u pismu na lošem engleskom objasnio zašto su je napali, ali i izrazio žaljenje zbog toga.

Vođa pakistanskih talibana Adnan Rasheed poslao je šokantno pismo Malali Yousafzai, 16-godišnjoj aktivistici koja se bori za edukaciju žena, a pismo je CNN-u dostavio jedan pakistanski izvor. Talibani su joj pucali u glavu prošle godine u školskom autobusu. S ozljedama glave i vrata završila je u bolnici u kritičnom, ali stabilnom stanju.

Rasheed je u pismu na lošem engleskom objasnio zašto su je napali, ali i izrazio žaljenje zbog toga.

Taliban, koji je pobjegao iz zatvora prošle godine nakon što je uhićen zbog pokušaja ubojstva bivšeg pakistanskog predsjednika, nije se sasvim ispričao, ali je napisao:

- Bio mi je šok kada su te napali. Želio bih da se nikada nije dogodilo i da sam te prije upozorio - rekao je i dodao kako nisu pucali u nju zato što ide u školu nego zato što je pričala protiv talibana.

 - Talibani vjeruju da si namjerno pisala protiv njih i vodila podmuklu kampanju kako bi uništila njihove napore da uvedu islamski sustav u škole. Pisala si provokativno - napisao je.

Malala u svom govoru u UN-u: Talibani nas nisu uspjeli ušutkati

Na svoj 16. rođendan, prošli tjedan, Malala je održala govor pred Ujedinjenim narodima u New Yorku. Rekla je kako je dobila novu snagu da se bori za prava sve djece na edukaciju, pismo je stiglo nekoliko dana nakon njenog govora.

- Rekla si u UN-u da je pero moćnije od mača pa su te napali zbog tvog mača, a ne zbog tvojih knjiga i škole - dodao je. Dodao je kako je protiv edukacije žena, a posebno je protiv zapadne edukacije za koju tvrdi da prati sotonski kurikulum. Objasnio je kako tisuće drugih djevojčica ide u školu pa nisu pucali u njih. Pucali su u nju zbog propagande.

UN je njezin rođendan proglasio Malalinim danom.

 - Dan Malale nije moj dan, to je dan svake žene, svakog dječaka i svake djevojčice koji su podigli glas za svoja prava - objasnila je Malala.

 Baracka Obamu nazvao je masovnim ubojicom i tvrdi da su cjepiva dio programa sterilizacije. Ipak, na kraju pisma poziva je da se vrati kući i prihvati islamsku kulturu.

Gordon Brown, posebni izaslanik UN-a za globalno obrazovanje, oštro je kritizirao Rashidove navode u pismu naglasivši da nitko ne vjeruje da su prava djevojčica poput Malale za obrazovanje osigurana sve dok talibani ne zaustave spaljivanje škola i prestanu s masakrima učenika".

Podsjetimo, u autobus je ušao muškarac s bradom i pitao koja je djevojčica Malala. Druga je curica pokazala na nju, ali je Malala to porekla pa je muškarac pucao u obje. Napad na djevojčicu šokirao je svijet. Prevezli su je na liječenje u Veliku Britaniju.

>>Pokušali je ubiti jer želi ići u školu, no Malala opet sjedi u klupi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije