Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u Libiji

Vođa pobune: Uhićenih hrvatskih plaćenika bit će više od 17

Libija (1)
Foto: Reuters/AFP
1/3
30.08.2011.
u 18:31

Mario: Čuo sam priče da su ljude ubijali radi zabave i tjerali da igraju ruski rulet.

Ono o čemu se već dulje nagađalo, da na strani Gadafijeve vojske i plaćenika ima i Hrvata, nažalost, potvrđeno je. Član libijskog prijelaznog nacionalnog vijeća zadužen za pravosuđe Mohamed al-Alagy objavio je da među uhićenima ima i mnogo stranaca, među kojima i Hrvata. – Oni koji nisu počinili zločine, bit će pušteni nakon ispitivanja, a onima koji su okrvavili ruke bit će suđeno prema međunarodnim propisima – rekao je al-Alagy, dodajući da je među uhićenima i 17 Hrvata. Iz Ministarstva vanjskih poslova poručili su da nemaju informacije da su u Libiji uhićeni hrvatski državljani. Dodaju da će u vezi s tim kontaktirati s libijskom diplomatskom misijom u Zagrebu.

Bit će još zarobljenika

U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list jedan od vođa pobunjenika u glavnom libijskom gradu Tripoliju, Zafer al Madani, rekao nam je: – Broj zarobljenih Hrvata zasigurno će biti veći jer ima mnogo zarobljenih plaćenika, a mi još utvrđujemo identitet. Isto tako, pretpostavljam da ih ima i među mrtvima, ali nikada nećemo doznati koliko. Situacija u Tripoliju polako se normalizira. Trgovine otvaraju vrata, stiže hrana iz ostalih dijelova Libije, iako su nam i dalje glavni problemi voda i struja ali i to ćemo uskoro riješiti – rekao nam je i dodao: – Naši su prioriteti vratiti stanovnicima mir i stabilnost. I mogu vam reći da već uspijevamo u tome jer su stanovnici Tripolija sinoć prvi put nakon mnogo vremena mirno spavali.

Zafera smo upitali zna li gdje se nalazi Gadafi:

– Mogu sa sigurnošću tvrditi da se nalazi u Tripoliju jer smo u ponedjeljak registrirali signal mobitela kad je razgovarao sa svojim pristašama – kaže al Madani,

Zabave, droga, alkohol

Plaćenici s prostora bivše Jugoslavije nisu bili samo obični vojnici već vrlo često i članovi posebnih postrojbi koji su se nerijetko nalazili uz sam vrh libijske vrhuške, uključujući Gadafija i njegove sinove. Upravo su oni svjedočili raspadu sustava, raskalašenosti pomiješanoj s očajem koja je posljednjih dana vladala među Gadafijevom elitom.

– Život u Gadafijevu skloništu bio je nadrealan, kao da smo bili u nekom filmu. Raskalašene zabave, droga i alkohol na sve strane, kaže za američki Time Mario, 41-godišnji Hrvat iz Bosne koji je Gadafija napustio prije nekoliko dana i pobjegao na jug, prema Čadu. Kako je, kaže, čuo, posljednjih nekoliko dana, uoči početka završnih borbi za Tripoli, u skloništima su radi zabave ubijali ljude, doveli bi ljude s ulice da igraju ruski rulet dok bi se promatrači kladili tko će od dvojice nesretnika preživjeti nakon što si prisloni revolver na sljepoočnicu.

– Atmosfera je bila blizu usijanja, osjećalo se da se bliži kraj pa su svi bili nervozni, brzi na okidaču. U jednom trenutku čak je planula i svađa između Moamarovih ljudi i čuvara njegova sina Saifa al-Islama, samo slučajnošću nitko nije zapucao, kaže Mario. Ipak, na strani Gadafija, koji je plaćenicima nudio od 10 do 20 tisuća dolara, nisu se borili samo obični vojnici, psi rata, već i visoki časnici nekadašnje jugoslavenske vojske.

Gadafi kao Milošević

Među njima je bio i nekadašnji jugoslavenski general koji je posljednjih mjeseci koordinirao pokrete Gadafijevih snaga i libijskom diktatoru služio kao savjetnik pri razradi taktike u borbi protiv pobunjenika.

– U Tripoliju je vladao kaos, posljednjih dana nije se znalo tko pije, a tko plaća. S Gadafijem se nisam vidio nekoliko dana, osjećalo se da dolazi kraj, kaže ovaj general koji je progovorio pod uvjetom anonimnosti. Posljednjih dana Gadafijeve vladavine i on je pobjegao iz Tripolija probijajući se na istok, prema Tunisu.

– Gadafi je bio budala, kao i Slobodan Milošević, ne može se suprotstaviti NATO-u i izigravati tvrdoglavog luđaka – kaže general.

Ključne riječi

Komentara 449

OB
-obrisani-
22:29 30.08.2011.

Onaj tupavi Riznica je ustvrdio da zapadnih trupa nema u Libiji......a koji kur** su ovi ggogle-Al-Jazeera Footage Shows Western Troops In Libya

OB
-obrisani-
23:56 30.08.2011.

bolje da su isli na KOSOVO pomoc KOSOVARIMA nego u LIBIJU,hehehheehheheheh

OB
-obrisani-
19:51 30.08.2011.

da zeitgeist ...potpuno tocno pozdrav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije