Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vođa ETA-e uhićen u južnoj Francuskoj

17.11.2008.
u 09:12

Vođa militantne baskijske separatističke skupine ETA-e uhićen je noćas u jugozapadnoj Francuskoj, priopćili su u ponedjeljak izvori iz španjolske policije.

Mikel Garikoitz Aspiazu Rubina, poznat kao Txeroki, uhićen je u mjestu Cauterets u blizini Lourdesa u zajedničkoj akciji francuskih i španjolskih sigurnosnih snaga.

Txeroki je navodno vodio ETA-ine vojne operacije tijekom proteklih pet godina, a zapovjedio je i planirao brojne bombaške napade.

S njim je uhićena i jedna žena, a pretpostavlja se da je riječ o Leire Lopez Zurutuzi, koju se sumnjiči da je sudjelovala u nekoliko napada.

Txerokija, koji je poznat kao vrlo nasilna osoba, smatra se djelomično odgovornim za neuspjeh pokušaja mirovnih pregovora između španjolske vlade i ETA-e 2006. godine.

Pretpostavlja se da se Txeroki pridružio ETA-i 2000. godine te da je sudjelovao u nekoliko napada, među ostalim i u onome u kojemu je 2001. ubijen sudac. Od 2004. koordinirao je ETA-ine ćelije te je zapovjedio napad automobilom-bombom na parkiralištu madridske zračne luke u prosincu 2006. u kojemu su poginula dvojica imigranata iz Ekvadora.

Nakon tog napada vlada premijera Zapatera prekinula je šestomjesečne pokušaje postizanja primirja s ETA-om.

Sumnja se da je Txeroki ubio dvojicu španjolskih policajaca u Capbretonu, na jugu Francuske, u prosincu 2007.

Prije šest mjeseci u Francuskoj je uhićen drugi vođa ETA-e Francisco Javier Lopez Pena, a prošloga tjedna tijekom rutinske policijske kontrole uhićena su dvojica pripadnika ETA-e.

ETA, koja je ubila više od 800 ljudi u svojoj borbi za samostalnu baskijsku državu koja bi bila stvorena na području sjeverne Španjolske i južne Francuske, već dugo dio svojih baza ima u Francuskoj.

Europska unija i SAD ETA-u smatraju terorističkom organizacijom.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije