Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS ODLUKA O ISTRAŽNOM ZATVORU

Voditelju odjela dao 5000 eura, a pomoćniku pročelnika još 500 da dobije potrebne dozvole

Zagreb: Privođenje osumnjičenih u prostorije USKOK-a
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/4
02.07.2021.
u 08:30

Zasad je poznato da je uhićeno 10 osoba zbog sumnje da su počinile niz koruptivnih djela poput zloporabe položaja i ovlasti te  primanja i davanja mita

Treba vam nekakva dozvola za vašu nekretninu? Ili prometna suglasnost na geodetski elaborat  kojim se uređuje pristup vatrogasnih vozila  vašoj nekretnini? To su stvari  za koje dozvole izdaje grad, odnosno za to zaduženi nadležni ured. No kada zapne, možda se treba malo pogurati? S nekom određenom  količinom novca.... Vjerojatno su tako razmišljali poduzetnici koji su  u četvrtak uhićeni u  još jednom kraku istrage koja se bavi raznim koruptivnim aktivnostima u Zagrebu. A takvo razmišljanje dovelo ih je prvo do stražnjeg sjedala policijske marice, zatim do USKOK-ove sobe za ispitivanje, a neke od njih naposljetku i do  suca istrage zagrebačkog Županijskog suda.

On bi tijekom petka trebao odlučivati o zahtjevu USKOK-a za određivanje istražnog zatvora onima za koje je USKOK istražni zatvor zatražio. Zasad je poznato da je uhićeno 10 osoba zbog sumnje da su počinile niz koruptivnih djela poput zloporabe položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. Među uhićenima su, uz razne poduzetnike, i neki djelatnici grada Zagreba, što sadašnji što bivši, odnosno umirovljeni.

Ovaj potonji je Milivoj Kotrla koji je  bio voditelj Odjela za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja u Sektoru za promet odjela za organizaciju i upravljanje prometom Gradskog ureda za poslovno uređenje, izgradnju graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Kotrla je bio ovlašten da odlučuje koji su uvjeti potrebni za izdavanje lokacijskih dozvola te za izdavane suglasnosti o tehničkoj dokumentaciji. Pa je, kako sumnjaju istražitelji, očito tu svoju poziciju koristio da si malo podeblja osobni račun. Odnosno, kako se sumnja, tražio je novac da bi pogurao dozvole ako bi nešto zapelo, a jedan od onih za kojeg USKOK sumnja da mu je dao mito jest i Krešimir Huzjan, vlasnik društva Gradarh. On je zatražio suglasnost za geodetski elaborat kojim bi se definirao vatrogasni prilaz tvrtki Savska 32, a događalo se to tijekom listopada i studenoga 2020. Kotrla im je obećao dati suglasnost na elaborat, no da bi to učinio, tražio je 5000 eura.

Huzjan mu je, kako se sumnja, pristao dati taj novac, a ono što se dalje događalo Kotrla je, kako se sumnja, dogovarao s Darkom Barunom, pomoćnikom pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanje komunalne infrastrukture u Gradskom uredu za mjesnu samoupravu. No da bi Barun "obavio" svoj dio posla, Huzjan je trebao platiti dodatnih 500 eura. Kako se sumnja, za taj  iznos Barun bi ishodovao rješenje koje je Huzjanu bilo potrebno. Huzjana se sumnjiči da je pristao dati taj novac Barunu, pa se sumnja da je Kotrla naložio jednom od svojih podređenih da napravi prometnu suglasnost na spomenuti geodetski projekt. Kotrlin podčinjeni je sastavio suglasnost, kao što je Kotrla tražio, a tu suglasnost u studenome lani izdao je Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Kotrla je potpisao suglasnost, nakon čega mu je, tvrde istražitelji, Huzjan u gotovini predao 5000 eura. Potom je sličnu stvar napravio i Barun u svom djelu posla, a posrednik u plaćanju 500 eura Barunu bio je Kortrla, s kojim se Huzjan koncem studenoga lani sastao kako bi mu dao novac za  Baruna. Tih 500 eura Kotrla je naknadno predao Barunu.

Po sličnom principu obavljali  su se "poslovi" i s ostalim osumnjičenim poduzetnicima, koji su davali mito  kako bi dobili potrebne dozvole. Među uhićenima su i  Ivan Papić, Zdravko Čabraja, dugogodišnji predsjednik Mjesnog odbora Ivanja Reka i arhitektica Sanja Borisavljević. Svi osumnjičenici dulje vrijeme su tajno praćeni i prisluškivani, a tijekom četvrtaka su im pretražene kuće, stanovi, vozila i poslovni prostori. Istražitelji su izuzeli sve što bi im moglo biti korisno, a za sada nije poznato je li u tim pretragama nađen i novac. Svi uhićeni osumnjičenici po dovršetku pretraga bili su dovedeni u USKOK na ispitivanje.

Video: Među desetak osoba uhićen je i Bandićev rođak

Komentara 37

SS
simpatican.simpa
08:52 02.07.2021.

Kad će se početi hapsiti ekipa iz DORH-a jer su dugi niz godina zataškavali kriminal, pljačke, ubojstva namjerno radili greške koje su unaprijed dogovorili sa sucima da slučajevi, predmeti otiđu u zastaru ili padnu na suđenju !?!?

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
09:56 02.07.2021.

Koje kokošarenje, 500 EUR. Sto je sa 12 mlrd kn nestalih u Uljaniku za vrijeme SDP-a?

ST
stefj
09:02 02.07.2021.

Ovo samo pokazuje da što ima više zakona i pravila, ima više birokracije i javnih struktura, a samim time i više korupcije. Ma kakav Covid, birokracija je najveća, neizlječiva epidemija... Sad pogledajte, ovo je samo Zagreb, a zamislite koliko toga ima u svakom gradu i selu, na svakom koraku gdje vam treba neki papir od države, grada ili paradržave. Eto zašto nema reformi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije