Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Vodič: Gdje i kako naći posao

Naslovnica
Foto: VL
02.03.2016.
u 00:10

Slavonija i ostale sredine iz unutrašnjosti zemlje godinama su bile glavni rezervoar sezonske radne snage u turizmu, no nakon otvaranja europskog tržišta rada na desetke tisuća mladih otišlo je u Njemačku, Irsku i druge europske države.

Nakon siječanjskog rekorda od 293 tisuće nezaposlenih, do kraja veljače broj radnika koji su prijavljeni na burzu lagano se spustio ispod 289 tisuća, a do sredine ljeta i špice turističke sezone lako se može dogoditi da padne ispod 240 tisuća. Prosječne su to razine nezaposlenosti koje smo imali u ekonomski najboljoj 2008. godini.

Masovni odlazak mladih ljudi u inozemstvo glavni je razlog što potraga za sezonskim radnicima više neće biti rutinski posao. Lani se broj zaposlenih na vrhuncu sezone povećao za 70 tisuća u odnosu na početak godine, a nema razloga da ove godine ne bude i bolje. Poslodavci već sada kukaju da ne mogu doći do radnika, a kako se sezona bude približavala, pritisak na Vladu da dopusti zapošljavanje stranaca bit će još veći.

Slavonija i ostale sredine iz unutrašnjosti zemlje godinama su bile glavni rezervoar sezonske radne snage u turizmu, no nakon otvaranja europskog tržišta rada na desetke tisuća mladih otišlo je u Njemačku, Irsku i druge europske države.

Koja su zanimanja najtraženija, što se traži kod nas, a što u inozemstvu te kakva su iskustva sezonaca pročitajte u prilogu Praktična srijeda u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg lista izdvajamo i ove teme:

>> Merkel podržala Oreškovićev ekonomski plan

>> Napetosti u Vladi: Karamarko ljut na Most i Oreškovića

>> Hrvatska vojska: Obvezni vojni rok nije moguć još najmanje četiri godine

>> Anita Vidić: Srednjoškolka dizajnirala i razvila u svijetu neviđeno solarno vozilo

Foto: VL

Komentara 12

Avatar Olujni
Olujni
23:43 01.03.2016.

Potpuno razumijem ne samo Slavonce već sve koji su otišli vani, a naše "drage" poslodavce iz Dalmacije stvarno razumijem kako su ostali u čudu da im sezonci ne žele doći više raditi 10 sati na dan sedam dana u tjednu za 3.000 kn i da ih bude po 4 u sobičcima već zamisli "bezobrazluka" otišli raditi u Njemačku 8 sati na dan, 5-6 dana u tjednu, sami su u svojim sobama, jasno plaćenima kao što imaju plaćenu hrani i još zarade 12 tisuća neto mjesečno! A povrh svega dobijaju i dječji doplatak tamo u visini od 1.400 kn po djetetu iako su im djeca u HR, pa su im plaćeni i državni i vjerski praznici kao i Nedjelje koje rade, što je u HR sezoni kod dalmatinskih poslodavaca misaona imenica i nedosanjani san!

TH
than
23:43 01.03.2016.

A sto se tice placa u sezoni, pa neka plate radnika koliko zasluzuje ili neka uvezu strance. Bas me zanima kako ce razgovarati sa domacim gostom ili ce nam jezik postati engleski, a tek kada vidi kako zivi i kolika je placa i on ce odustati....

TH
than
23:34 01.03.2016.

Posao se i moze pronaci, ali kasnije naplatiti rad je vec nemoguca misija. Drzava ih i dalje pusta da iskoristavaju nove radnike i samo vodi neku statistiku o neplatisama. Kao i onaj zavod za nezaposljavanje laziraju broj zaposlenih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije