Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i dalje kritično

Slovenska vojska nudi pomoć HV-u u obrani od poplava

poplave, pračno
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/9
18.02.2014.
u 14:15

Slovenski ministar obrane Roman Jakič svom je hrvatskom kolegi Anti Kotromanoviću javio da su Hrvatima na raspolaganju slovenske Oružane snage i potrebna oprema. Na poplavljenim područjima i dalje je kritično. Izvanredno je stanje u Lipovljanima i Jasenovcu.

Osim na području Velike Gorice, Vrbovca, Pokupskog i Rugvice, gdje je proglašena jučer, stanje elementarne nepogode je župan Zagrebačke županije danas proglasio i za općine Križ i Pisarovina. Razlog su obilne padaline koje su od 10. do 12. veljače dovele i do velikih poplava, priopćeno je iz Kožićevog ureda.

A iz Ministarstva obrane RH javljaju da je ministru Anti Kotromanoviću njegov slovenski kolega Roman Jakič ponudio pomoć u obrani od poplava. Jakič je kazao da su Hrvatskoj vojsci na raspolaganju slovenske Oružane snage i potrebna oprema. Upravo je iz Slovenije jutros veliki vodeni val prošao Zagrebom, a vrlo je kritično i dalje nizvodno od Zagreba, na velikogoričkom području kod Čičke Poljane, te kod Siska, gdje se očekuje sudar vodenog vala na Savi s Unom kod Jasenovca.

- Pripadnici Oružanih snaga stalno prate stanje vodostaja na području ugroženom poplavama i u suradnji s nadležnim službama na terenu ostaju u pripravnosti intervenirati u slučaju ugroze na novim lokacijama - upozoravaju iz MORH-a.

Na poplavljenim područjima i dalje je kritično. Izvanredno je stanje u Lipovljanima i Jasenovcu. Prijeti i novi vodeni val koji se sutra očekuje iz Slovenije.

Dodajmo i kako je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa suradnicima obišla mjesta oko Siska kojima prijete zaobalne vode.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Nikola Čutuk/PIXSELL

Sve je spremno za visoki vodostaj

Naselje Plesmo kod Novske, opasano bedemom od zemlje i vrećama pijeska spremno dočekuje porast vodostaja. Iskustvo od lanjske poplave, kada se voda razlila većim djelom mjesta, koristi se da bi uz pune preventivne mjere i reagirajući na vrijeme, mogućnost navale vode bila spriječena.

- Već smo pomalo navikli na sve no prema onome što se ovih dana ubrzano radi, pripreme su dobre. Najvažnije što je napokon napravljen i nasip koji je neophodan, kako bi spriječio vodu iz rijeke Strug da se izlije u selo, veli Tihomir Latin, mještanin, i kaže, kako se do sada svake godine ponavljala ista situacija, dio sela i poljoprivrednih površina bio je do proljeća pod vodom Zbog visokog vodostaja prošle godine bilo je poplavljeno i poznato Ekoetno sela „Strug“, niz turističkih drvenih objekata smještenih u neposrednoj blizini rijeke Strug.

Vlasnik Željko Mlinarević, rekao nam je kako se tada voda slijevale iz Struga kroz dio na kojem nikada nije izgrađen nasipi da je na mjestima voda bila duboka do 4 metra. Štetu nije mogao naplatio a stradao je veći dio turističkih i restoranskih objekata. Od nedjelje sve su službe i potrebne ekipe u stanju pripravnosti, a na terene je stalno i Tomislav Baić, načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje grad Novske. Zadužen je kroz rukovođenje Stožerom, za koordiniranje svih uključenih i mjerodavnih službi u ovakvim izvanrednim situacijama.

- Situacija je pod kontrolom. Ukoliko situacija to bude zahtijevala imamo plan u slučaju najgorega, evakuacija ugroženih mještana za što je spreman prihvatni centar, rekao je načelnik.

Foto: Željko Gašparović/VLM

Plesmo - Željko Gašparović/VLM

Prema riječima Davor Štimca, zapovjednika Vatrogasne zajednice grada Novske, vatrogasci su u stalnoj pričuvi kao i vozila te ostala potrebna sredstva za djelovanje u ovakvim uvjetima. Vodostaj je u porastu pa djelatnici novljanske Vodoprivrede i Hrvatskih voda žurno utvrđuju nasipe i postavljaju zečje nasipe, na jasenovačkom, novljanskom i lipovljanskom području.

- Situacija još nije kritična, porast vode je oko 1 centimetar na sat što nam daje dodatno vrijeme za potrebne poslove. Radimo na utvrđivanju slabih mjesta na nasipima kao u naselju Plesmo i Kraljeva Velika, rekao je Tomislav Naglić, iz Hrvatskih voda, voditelj ispostave Subocka, Strug u Novskoj.

>>Proglašena elementarna nepogoda, čeka se dolazak novog vodnog vala

>>Stožer spreman za evakuaciju: Osigurali smo prihvatne centre

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
09:05 18.02.2014.

Kako smo različiti jer Hrvati nama nedaju ni milimetra mora u Piranskom zaljevu uz puni gepek i lager mora a mi Slovenci vama Hrvatima rado predamo sve poplave i vodene valove koje imamo viška.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:24 18.02.2014.

Hm, ova situacija sa ovakvim vodnim valovima, nadam se da će sada konačno pokrenuti kvalitetno održavanje odvodnih kanala, jer je to puno manji trošak, nego ovoliko materijalne štete na objektima. Bolje je da se političari slikaju pokraj izgrađenih kanala ii laprdaju bedastoče o svojim velikim uspjesima, nego sada u kabanicama, kad je šteta učinjena.

2X
2Xgeneral
08:49 18.02.2014.

Je li majstor Kalinići i Miki matan Banbinjo na gudobranu ( nasipu ) voljenog grada??? Da li osmatraju???? I djeluju???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije