Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poznata imena dolaze u Hrvatsku

Vodeći svjetski fiziolozi okupiti će se ove jeseni na Plitvičkim jezerima

30.08.2022.
u 10:49

Regionalni kongres, koji organizira Hrvatsko Društvo Fiziologa u suradnji sa Slovenskim Fiziološkim Društvom, održati će se od 22. do 24. rujna u hotelu Jezero.

Na Plitvičkim jezerima ove jeseni okupiti će se vodeći svjetski znanstvenici iz područja medicinske fiziologije. Regionalni kongres, koji organizira Hrvatsko Društvo Fiziologa u suradnji sa Slovenskim Fiziološkim Društvom, održati će se od 22. do 24. rujna u hotelu Jezero. Na kongresu će sudjelovati uživo gotovo 200 znanstvenika iz 17 zemalja Europe i svijeta, a dio će prisustvovati i virtualno. Do sada su sudionici kongresa članovi FEPS-a (Europsko udruženje fizioloških društava, The Federation of European Physiological Societies), IUPS-a (Međunarodno udruženje fizioloških društava, International Union of Physiological Societies), Mađarskog, Austrijskog, Francuskog, Slovačkog, Makedonskog, Turskog, Ukrajinskog, Bugarskog, Talijanskog, Srpskog i Američkog društva fiziologa. Potporu kongresu pružili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture i medija, Kineziološki i Medicinski fakulteti Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost, Medicinska Naklada te tvrtke Kefo d.o.o., MMK trgovina d.o.o. i Jasika d.o.o.

Glavni gost predavač je prof. Walter F. Boron, autor jednog od najkorištenijih udžbenika iz područja medicinske fiziologije te svjetski priznati fiziolog iz područja istraživanja membranskih transportera, koji će održati predavanje na temu revolucionarnog otkrića difuzije plinova kroz membranske bjelančevine. Kongres će sveukupno imati 6 tematskih cjelina koje će uključivati najnovije spoznaje iz područja fiziologije sporta, endokrinologije, neurofiziologije, stanične i kardiovaskularne fiziologije te imunologije. Tako se među pozvanim predavačima nalaze stručnjaci iz navedenih područja iz Europe i svijeta. Jedan od njih je prof. Michael F. Romero sa svjetski poznate Mayo klinike, prof. Dmitri Rusakov iz Instituta za neurologiju Sveučilišta u Londonu te prof. Nandu Goswami, predsjednik Austrijskog fiziološkog društva. Pozvano predavanje će u virtualnom obliku održati i prof. Oksana Zayachkivska sa Nacionalnog medicinskog sveučilišta Lviv u Ukrajini. Program kongresa dostupan je na internetskim stranicama Društva (www.hdf.hr).

Potreba za održavanjem ovakvog tipa kongresa je neizmjerna. Naime, iako se kongresi nisu održavali zbog pandemijskih ograničenja, znanstvena istraživanja nisu stala. Znanstvenici i doktori medicine su tijekom posljednje dvije godine intenzivno provodili pretklinička i klinička istraživanja, međutim imali su ograničene mogućnosti podijeliti dobivene rezultate i spoznaje s kolegama iz struke. Upravo to je cilj organizacije ovakvog regionalnog kongresa fizioloških društava - povezivanje znanstvenika iz susjednih zemalja, Europe i svijeta, prikazivanje novih znanstvenih spoznaja s ciljem unaprjeđenja Hrvatske znanosti, translacijskih istraživanja i u konačnici unaprjeđenje terapijskih mogućnosti. Uz sve navedeno, sudionici iz Hrvatske i inozemstva moći će uživati u prirodnoj raznolikosti i ljepoti Nacionalnog parka Plitvička jezera, upoznati se s čarima našeg najstarijeg Nacionalnog parka koji je i na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine te koji će i u budućnosti rado posjećivati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije