Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
irak napušten

Obama odbio poslati vojsku: Nemamo sposobnost da to riješimo

irak
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/14
19.06.2014.
u 20:00

Dok ISIL preuzima kontrolu nad najvećom iračkom rafinerijom i sije smrt diljem Iraka, Barack Obama kaže da će Iračanima u pomoć poslati tek 300 vojnih stručnjaka da ih obuče za samoobranu

Iako su svojim ratovanjem uništili Irak, američki predsjednik Barack Obama kaže kako neće slati vojne trupe u pomoć nakon što su zemlju napali islamski ekstremisti.

Umjesto toga, SAD će poslati 300 specijalnih vojnika koji bi trebali obučiti Iračane da se sami obrane od ekstremističke grupe ISIL, rekao je Obama danas na konferenciji u Bijeloj kući, javlja TIME.

Naglasio je kako se američke trupe neće vraćati u Irak, kojeg su napustile 2011. nakon osam godina ratovanja te će se fokusirati na treniranje i pripomoći diplomatskom rješenju trenutačne krize.

- Američke snage neće se vraćati u Irak. No, pomoći će iračkom narodu da se obrane od terorista koji ugrožavaju Iračane, regiju, ali i američke interese. Nemamo sposobnost da riješimo ovu situaciju sa slanjem desetina tisuća vojnika - kaže Obama. Ipak, ostavlja mjesto za vojnu akciju ako se situacija pogorša.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Obama kaže kako se treba fokusirati na pomirbu Sunita i šijitisku vladu trenutnog premijera Nouri al-Malikija te će zbog toga poslati državnog tajnika Johnna Kerryja. No, kaže kako Iračani moraju sami pronaći način za ujedinjenje.

- Nije naš posao da izabiremo iračke vođe - kaže Obama.

ISIS zauzeo najveću iračku rafineriju

Iračke snage sigurnosti i dalje vode žestoku bitku sa sunitskim militantima oko kontrole nad najvećom rafinerijom nafte u toj državi, piše BBC.

Dužnosnici tvrde kako vlasti "potpuno kontroliraju" rafineriju Baiji koja se nalazi oko 200 kilometara od glavnog grada Bagdada, no prema riječima očevidaca ISIL je izvjesio svoju zastavu na postrojenju. Zarobljeni radnici kažu da su militanti još uvijek u postrojenju te da se nastavljaju sporadični sukobi.

Glasnogovornik stranke iračkog premijera Nourija Malikija kazao je BBC-ju da se vođe države osjećaju "napuštenima" od strane međunarodne zajednice u trenucima kada su borci za Islamsku državu Irak i Levant (ISIL) zauzeli nekoliko gradova na sjeveru države te su pozvali Obamu da bombardira islamiste.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Militanti su napad na rafineriju pokrenuli jučer ujutro. Danas je iračka vojska objavila da su u napadima iz zraka i sa tla ubili stotinjak militanata.

- Rafinerija nafte Baiji je u potpunoj kontroli iračkih sigurnosnih snaga - kazao je na konferenciji za novinare general Qasim Atta. No, zarobljeni radnici kažu da su militanti još uvijek u postrojenju te su navodno zapalili nekoliko rezervoara.

>>Obama ne želi slati vojnike u borbu protiv islamskih militanata u Iraku

>>Stiže kalifat, a Irak kakav je sad odlazi s političke karte svijeta

Komentara 19

LV
leposava_vlaska
20:13 19.06.2014.

pa , sta ima da se mjesa u irak opet amerika, hocemo li rat protiv sunita?!..dosta je sto amerika salje naoruzanje , kao u siriji, ali sada salje protivnickoj strani, malo onima,malo ovima ,i rjesen problem izraela i zapada

KU
kukuruzovski
18:52 19.06.2014.

a so ne kazete sunitite protiv siitite, irak ima samo siite sigurnosne armija

LV
leposava_vlaska
20:15 19.06.2014.

da dodam , i jos 3 rjeci na prvi moj komentar , a to je (na demokratski nacin)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije