Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vođa ISIL-a Abu Bakr Al-Baghdadi postao novi Osama bin Laden

Američki je Pentagon digao veliku uzbunu nakon što je pogubljen novinar James Foley...
22. kolovoza 2014. u 19:41 13 komentara 2463 prikaza
Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Američki je Pentagon digao veliku uzbunu nakon što je pogubljen novinar James Foley.

Apokaliptični ISIL

ISIL i njezin vođa Abu Bakr Al-Baghdadi preuzimaju mjesto neprijatelja broj jedan Sjedinjenih Država koje su dugo držali Al-Qa’ida i Osama bin Laden. Apokaliptični ISIL gori je od bilo čega što smo do sada vidjeli, kažu šefovi američke obrane, no ipak su uvjereni da će biti dovoljni ograničeni udari na položaje i područja koje drže ti radikalni ekstremisti. Predsjednik Barack Obama za Islamsku državu kaže da je karcinom, državni tajnik John Kerry kaže da ISIL mora biti uništen, a general Martin Dempsey, zapovjednik vojske, novinarima je Pentagonu rekao kako je ISIL organizacija s apokaliptičnom vizijom kraja svijeta i kako na kraju mora biti poražena. Te su ocjene stvorile očekivanja da se američka vlast priprema za širi rat kojim bi se ISIL izbrisao, umjesto da se samo zaustavi napredovanje i širenje samoproglašenog kalifata. S mnogih strana pozivaju Baracka Obamu da pokrene jači napad protiv Islamske države, među njima i nekadašnji zapovjednik snaga u Afganistanu John Allen. U komentaru koji je umirovljeni general napisao za DefenseOne poziva Obamu da krene brzo kako bi “pritisnuo cijeli nervni sustav ISIL-a, slomio ga i rastrgao na komadiće”. I britanski bivši dužnosnici potiču vlast na akciju, Velika Britanija trebala bi se pridružiti bombardiranju militanata Islamske države, pozvao je Richard Dannatt, bivši zapovjednik vojske, koji je premijera Davida Camerona savjetovao o vojnim pitanjima prije izbora. Lord Dannatt poziva i na suradnju zapada sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom, jer se i “sa zlim ljudima mora surađivati kako bi se pobijedio netko još gori”, kaže. Suradnja između sirijskog predsjednika, zbog čije su strahovlade počeli nemiri još prije tri i pol godine, i Amerike, koja je zamalo intervenirala protiv njega, sad je već u jeku, tvrde libanonske dnevne novine Assafir. Kako pišu, pozivajući se na izvor u sirijskoj obavještajnoj službi, američka obavještajna služba Siriji je dala podatke o koncentraciji ISIL-ovih snaga u Siriji, duž granice s Irakom, na području Raka, Der Zore i Alepa, pa su sirijski zrakoplovi raketirali te položaje ISIL-a.

Al-Baghdadi je mozak

U jednom danu, što je rekord, sirijski su zrakoplovi raketirali 122 puta, ubijeno je desetak militanata. Član vijeća za nacionalnu sigurnost Sirije, Ahmad Munir, potvrdio je za Večernji list suradnju između američke i sirijske obavještajne službe protiv ISIL-a naglasivši da se ISIL mora uništiti jer je prijetnja za čitav svijet. – Uz lociranje ISIL-ovih snaga surađuje se i na otkrivanju gdje se krije Al-Baghdadi. Likvidacija Al-Baghdadija je nužna jer je on mozak svih nevolja i krvoločnosti koje su počinili njegovi borci stoga bi njegova likvidacija značila paraliziranje organizacije, kao što je i Al-Qa’ida paralizirana nakon likvidacije Bin Ladena – ističe Munir. Sve upućuje na stvaranje velikog saveza protiv kalifata, u kojem bi bila i Britanija, ali i mnogi dosad nespojivi saveznici. Kalifat je očito prestravio sve umiješane u bliskoistočnu politiku i natjerao ih u savez, piše Immanuel Wallerstein iz Centra Fernand Braudel, američkog instituta, ističući kako je jedan od kratkoročnih pobjednika dosadašnjeg razvoja događaja upravo sam kalifat, jer se prikazuje kao najveća sila koja prkosi “utjelovljenju vraga, SAD-u”.

>>Papa Franjo telefonirao roditeljima ubijenog Jamesa Foleyja

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • orao10:

    A vjerovatno ce i zavrsiti kao Osama bin Laden

  • Tihi:

    Vođa ISIL-a Abu Bakr Al-Baghdadi postao novi Osama bin Laden ; po čemu ? Suražuje i radi za SAD ratuje protiv Afganistana ,Sirije, Libije a gle ga sada hoče Irak da oslobodi od neprijatelja a to nije dogovoreno nije u ... prikaži još!u redu . Naravno Ameri moraju štiti svoje osvojeno pa su i Kurdi dobri dok slušaju zašto trebaju da ginu ! A ako ne znamo kako su prošli sa Sadamom i zapadnim oružjem... Koje je sve potrošio na njima zaločestima dok nije i on postao zločesti iako je bio i dobar dok je ratovao protiv Aja Tole Kuhmenija ! I tako se to tamo uvjek mora ratovati . A Iran čeka samo da dodje na red ! Ili Rusija ?

  • golub Vaso:

    Obojica iz naslova su agenti CIA-e.