Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
amnestija

Vlasti u Mijanmaru oslobađaju političke zatvorenike

Burma, puštanje zatvorenika, amnestija, pomilovanje (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/4
12.10.2011.
u 10:34

Među oslobođenima su i redovnik Shin Gambira i popularni komičar Zarganar, koji je uhićen zbog kritike vlasti.

Mijanmarske vlasti počele su ispunjavati svoje jučerašnje obećanje o amnestiji 6300 zatvorenika pa je danas iz zatvora pušteno više desetaka ljudi, prenosi BBC. Među njima je i Shin Gambira, redovnik koji je 2007. godine predvodio ulični marš koji je ugušila vojska, a među prvima koji su izašli na slobodu je i popularni komičar Zarganar.

– Ako učinim nešto pogrešno, poslat će me natrag – rekao je Zarganar, koji je uhićen 2008. godine nakon što je vlastima spočitnuo neprimjerenu reakciju na ciklon Nargis koji je usmrtio više od 140 tisuća ljudi. Točan broj amnestiranih još nije poznat.

Glasnogovornik udruge AAPP, koja se zalaže za poboljšanje zatvorskih uvjeta za političke zatvorenike, za AFP je izjavio da ih je oslobođeno najmanje 70 te kako misli da će ih biti još. 

Procjenjuje se da se u mijanmarskim zatvorima nalazi oko dvije tisuće političkih zatvorenika, a nije poznato koliko će ih biti pušteno nakon posljednje amnestije. Vlasti su još u svibnju ove godine najavile puštanje oko 15 tisuća zatvorenika, a 2009. godine oslobodili su više od 7000, no ta su pomilovanja naišla na kritike udruga za ljudska prava jer nisu obuhvatila i političke zatvorenike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije