Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Vlasnik tvrtke prijavio direktora, a sud poručio ŽDO-u: Trebali ste razmisliti je li vlasnik tvrtke trebao biti nešto drugo, a ne svjedok

Dubrovnik: Svečano obilježen "povratak" Trgovačkog suda u Grad
Grgo Jelavic/PIXSELL
20.10.2022.
u 14:00

Čengija se teretio da je kao direktor spomenute tvrtke imao službenu karticu koju je koristio u privatne svrhe te je njome plaćao ručkove, gorivo, mehaničarske usluge za svoj auto i ENC

Mario Čengija na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu uvjetnu kaznu od godinu i pol dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine. Prema optužnici, teretio se da je protupravno zadržao 1,5 milijuna kuna  za koliko je oštećena tvrtka Matić palete, u kojoj je od 2010. do 2015. bio direktor. No osuđen je za 151.881 kuna, što je šteta koju je priznao da je počinio, a taj iznos s  kamatama mora uplatiti pravnom sljedniku tvrtke Matić palete.

Olakotnim mu je pri izricanju nepravomoćne presude cijenjeno priznanje i ranija neosuđivanost. 

Čengija se teretio da je kao direktor spomenute tvrtke imao službenu karticu koju je koristio u privatne svrhe te je njome plaćao ručkove, gorivo, mehaničarske usluge za svoj auto i ENC. Također je ovjeravao lažne putne naloge, dnevnice i putne račune čime je tvrtku oštetio za spomenutih 151.881 kunu.

Vlasnik tvrtke Tomislav Matić, koji je prijavio svog direktora za zlouporabu položaja u gospodarskom poslovanju, svake je godine dobivao bruto bilancu društva iz čega se, rekla je knjigovodstveno- financijska vještakinja, sve moglo vidjeti. 

- Pet godina Matić se pravio da ništa ne vidi i nije poduzimao ništa, a sve se vidi iz bilance. Zašto? Zato što mu se nosila gotovina i što je on imao koristi od toga. Dio novca uzeo si je i Čengija i to je i priznao - rekla je sutkinja Rahela Valentić, obrazlažući nepravomoćnu presudu.

Dodala je da postoji sumnja kako je dio tog novca koji je prema optužnici uzet iz tvrtke završio kod Matića, pa je sutkinja navela kako je ŽDO trebao razmisliti  je li "Matić umjesto svjedoka trebao na sudu završiti u nekom drugom svojstvu". 

Matić je vlasnik tvrtki u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Austriji, a prema svjedočenju direktora iz njegovih tvrtki radio je "bez papira. Velik dio novca dobivao je u gotovini pa je i on zaposlenike plaćao gotovinom. Kaznene prijave je podnio je i protiv direktora svoje firme u Srbiji, a taj direktor je onda uzvratio svojim kaznenim prijavama protiv Matića. Osim toga, Matić je, prema neslužbenim  informacijama, jednom čak i uhićen prilikom prelaska granice jer nije prijavio da nosi veće količine novca, dok je u BiH osuđen zbog utaje poreza. 

Kako se poslovalo u tvrtki Matić palete, pojasnio je jedan od saslušanih svjedoka. 

-  U nekoliko sam navrata od Čengije znao preuzeti kuverte s novcem kad sam bio u Hrvatskoj ili prolazio kroz Hrvatsku. S njim sam se znao naći na Plitvicama, kada je sa mnom išla i žena jer smo išli iz BiH. Onda bi mi Mario dao kao neku fakturu po koju sam kao došao da bi mi u toaletu dao kuvertu s novcem tako da to moja žena ne vidi jer se ona uvijek bojala tih "crnih para"- rekao je svjedok Ivan Š. koji je za Matića radio 20 godina.

Dodao je da je gotovinu znao podići i u Austriji te ju je onda prenosio preko granice.  Nije naveo o koliko se gotovine radilo, no kazao je da je jednom prigodom i uhvaćen jer nije prijavio da nosi novac koji je, kako je kazao, trebao dati radnicima tvrtke koji su na placevima gotovinom otkupljivali palete. 

>> VIDEO Izgubio mobitel u kući koju je opljačkao, pa otišao na policiju i lagao kako je ostao bez njega!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije