Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanemarivanje životinja

Vlasnik mjesecima nije pomogao kravi, sad je čeka eutanazija

Foto: Privatni album
1/5
04.10.2021.
u 12:45

Veterinarski inspektor u srpnju je nakon prijave i nadzora naredio pružanje pomoći životinji, no u kontroli je bio tek nakon našeg upita – u rujnu

Mršava, često bez hrane i vode, zavezana za stablo masline. Na uhu joj je broj 0357, ime vjerojatno ni nema. Mještani mjesta Viganj na poluotoku Pelješac znaju da je vlasnik kravice I. O., a znaju i da se ne brine za nju. Od razgovora s njim, kažu nam, nema neke koristi. Lokalne nadležne službe nisu pokazale interes, a u srpnju su joj pokušavali pomoći i turisti. U predjelu desnog oka imala je tada veliku ranu. Sve je prijavljeno inspekciji.

Prošlo je gotovo tri mjeseca kad je volonterima s drugog kraja zemlje, onima iz Poreča, stigla nova dojava turista – krava je svakim danom sve gore, rana je ogromna i iz nje izlaze crvi. Što se dogodilo nakon prijave inspekciji i zašto joj nitko mjesecima nije pomogao?

– Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata provela je inspekcijski nadzor odmah po zaprimanju prijave. Utvrđeno je da životinja ne pokazuje znakove poremećaja zdravstvenog stanja, no s obzirom na to da je na desnom obrazu životinje uočena rana koja nije veterinarski sanirana, posjedniku je naređeno pružanje pomoći životinji. Tijekom nadzora vlasnik je kontaktirao veterinara radi dogovora za detaljni klinički pregled životinje i pružanja veterinarske pomoći. Kontrolnim nadzorom veterinarski inspektor će utvrditi je li rana sanirana – odgovaraju nam iz Državnog inspektorata RH.

Foto: Privatni album

No, u razgovoru s lokalnim volonterima doznajemo da veterinar nikada nije došao, vlasnik nije htio platiti ni njegov dolazak. Inspekciji šaljemo novi upit - kravi nije pružena pomoć, je li veterinarski inspektor već obavio nadzor, što je utvrdio i što je poduzeo? U isto vrijeme tražimo odgovor i na pitanje prima li vlasnik možda poticaje za stoku.

– Navedeno gospodarstvo nije podnijelo zahtjev za 2021. i nije u sustavu potpora. Zadnji evidentirani podneseni Zahtjev je za 2014. godinu samo za dvije krave, od kojih niti jedna nije s navedenim životnim brojem. Korisnik nije podnio zahtjev niti iza potporu za površine. Navedena životinja vodi se kao aktivna u JRDŽ-u (Jedinstveni registar domaćih životinja) na posjednika I. O. – odgovaraju nam iz .Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

Iz Državnog inspektorata u novom odgovoru kažu da je doktor veterinarske medicine kravu pregledao 27. rujna, a stigao je na poziv vlasnika.

– Pregledu je prisustvovao i veterinarski inspektor. Utvrđeno je da se ne radi o običnoj rani na licu krave već o tumoru te je vlasniku predloženo usmrćivanje krave. Vlasnik je prihvatio mišljenje i preporuku doktora veterinarske medicine. Dogovoreno je da se usmrćivanje obavi sljedeći tjedan, odmah po osiguranju potrebnih sredstava i organiziranju da lešinu preuzme odobreni koncesionar. Usmrćivanje će se obaviti pod nadzorom veterinarskog inspektora – kažu iz inspektorata.

Taj sljedeći tjedan je stigao, hoće li kravi vlasnik pomoći barem da se dalje ne muči upitno je zbog dijela odgovora "..odmah po osiguranju potrebnih sredstava...". Jer baš ta sredstva bila su razlog odbijanja i veterinarskog pregleda. Što će biti s vlasnikom iz inspektorata ne objašnjavaju. Hoće li ga kazniti, a mogli bi prema Zakonu o zaštiti životinja, jer nije na vrijeme osigurao veterinarsku brigu, ali i prema Kaznenom zakonu jer je kravu dulje vrijeme izložio tegobnom stanju. Ako mu i odrede novčanu kaznu, neće je moći platiti, tvrde nam mještani. Nesretna kravica uskoro će skončati život, možda je moglo biti i drukčije da je na vrijeme dobila pomoć. Za nju je kasno, no što s ostalim domaćim životinjama koje I. O. ima? Do sada je uginule krave sam zakapao, kokice koje ima žive u vlastitim izmetu. Zanima li to one koji bi trebali provoditi zakone? Koliko dugo bi se krava patila da nije bilo turista, da priča nije stigla do novina? Moraju li turisti iz Hrvatske s uspomenama ponijeti i ovakva iskustva? Jer njima je stalo, njima ovo nije samo krava već živo biće koje se pati već mjesecima.

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 3

WI
WIRRULINA
13:49 04.10.2021.

užas užas užas za streljati onoga koji ju je tu zavezao bez ikakve grižnje savjesti

EB
EBERT
13:44 04.10.2021.

Kakova zvijer moras biti da ovo ucinis??? Sramota .

SN
Snowman
17:54 04.10.2021.

+Ja se nadam dau "drugom " zivotu budu uloge izmjenjene, onako samo reda radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije