Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijava

Vlasnici stanova tuže "kralja tužbi" Škegru za 109 milijuna kuna

'22.02.2012., Zagreb - Zvonimir Skegro dolazi na posao u tvrtku Stanograd u Ilici 109 s BMW terencem. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
12.05.2012.
u 10:00

Mještani Zaglava na Cresu tvrde da su izigrani jer ih SGZ nije uknjižio kao vlasnike zemlje

Stambeno-graditeljska zadruga Stanograd (SGZ) i njen direktor Zvonimir Škegro uskoro bi mogli završiti na sudu zbog kaznene prijave za nezakonitu uknjižbu zemljišta u vrijednosti čak 109 milijuna kuna, koju je podnijela Organizacija vlasnika stambenih jedinica naselja Zaglav na otoku Cresu.

Zemljišta nije vratio državi

Organizacija vlasnika Škegru optužuje da se početkom 90-ih godina protupravno upisao u zemljišne knjige kao vlasnik parcela na kojima je gradio objekte. Tvrde da je Škegro uistinu objekte sagrađene početkom 80-ih prepisao na zadrugare čijim je novcem sagradio naselje, ali da nije poštovao Zakon o stambenim zadrugama i upisao vlasnike objekata i na 30 tisuća četvornih metara zemljišta.

“Kriminalno djelo”, kako stoji u prijavi, obrazlažu činjenicom da je ista firma gradila slična stambena naselja u Zaprešiću i Velikoj Gorici, gdje su zadrugari odmah upisani i na zemljište koje je tada država SGZ-u dala na korištenje kao i na Cresu. Također ističu da je Škegro upisan i na više od 40 tisuća kvadrata zelenih površina i parkova koji su, u slučaju da se ne iskoriste, prema tada vrijedećem Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, trebali biti vraćeni u vlasništvo Republike Hrvatske, no to se nije dogodilo.

Zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Malom Lošinju zadrugari prozivaju za protupravno upisivanje Stanograda kao vlasnika zemljišta, za što su u Organizaciji stanara doznali tek prije tri godine, gotovo 30 godina nakon što je naselje sagrađeno.

Plati pa uknjiži

“Stanograd nakon 30 godina obavještava vlasnike u naselju Zaglav da im SGZ nije prodao zemlju, nego da su za njih izgradili samo objekte, a ako žele upis u zemljišne knjige, moraju platiti 200 eura po kvadratu. Ovdje je riječ o 30.000 kvadrata na kojima su izgrađeni objekti, u vrijednosti šest milijuna eura, a u konačnici kriminal Stranograda počinjen na otoku Cresu iznosi više od 15 milijuna eura”, stoji u prijavi.

Podsjetimo, Zvonimir Škegro javnosti je postao poznat kao “kralj tužbi” nakon što je iz proračuna Grada Zagreba tužbama uspio izvući desetke milijuna kuna. Komentar Škegre i njegova odvjetnika na optužbe nismo dobili.

Komentara 2

SA
Sapientinus
13:09 12.05.2012.

Nije li to ona zadruga u kojoj je Nikica Valentić bio (prije Škegre) šef? He, he, he

CH
chemica
13:27 12.05.2012.

Pretjerivanje. Vlasnici su stanova i nema te sile koja će ih iz njih izbaciti. Evo, zemljište ove moje zgrade još uvijek glasi dijelom na Industrogradnju, a dijelom na grad Zagreb pa koga briga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije