Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŽAR U GOTOVČEVOJ

Bili smo u izgorjelom stanu: Buktinja se širila kroz 'rupu' između fasadne obloge i zida

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/10
22.01.2020.
u 22:22

Vatrogasci su cijelu noć proveli na mjestu događaja radi sigurnosti i čišćenja, a policija je zamolila vlasnike da danas poslijepodne budu ispred zgrade kako bi sa vatrogascima i forenzičarima prošli po stanovima i zapisali izvještaj

Nekoliko knjiga, tri slike na zidu, jedan regal, glasovir te nešto odjeće i posuđa u pet plastičnih vrećica. To je sve što je ostalo od stana na četvrtom katu zgrade u Ulici Jakova Gotovca nedaleko od Kvatrića, u kojemu je preksinoć oko 20.30 sati planuo požar koji se fasadnom oblogom munjevitom brzinom širio prema krovištu. Ali i prema donjem dijelu zgrade pa su oštećena i tri okolna stana na tom i na katu ispod, a uzrok požara, izvijestila je policija nakon očevida, otvoreni je plamen “neutvrđenog izvora”. Neslužbeno smo doznali da je riječ o svijeći, a vlasnica stana od 30-ak kvadrata iz kojega je stihija krenula u tom je trenutku bila kod kuće.     

– Požar je počeo u kuhinji. Reagirala sam odmah i pokušala ga sama ugasiti, ali bilo je prekasno – rekla nam je kad smo je jučer zatekli u stanu, sagnutu nad onih nekoliko stvari koje su preživjele vatrenu stihiju.

Vidjeh vrata u plamenu...

– Ostala sam bez svega, a ne znam ni hoću li dobiti kakvu odštetu od osiguranja. Na sreću, imam kod koga spavati pa nisam potpuno bez krova nad glavom – kazala je vlasnica stana dok je s vrećicama napuštala izgorjeli dom.

U stanu do njezina i dva neposredno ispod, na sreću, šteta nije bila velika jer je vatra zahvatila samo rolete i prozore. U stanu susjede Ruže Zdunić, koji se nalazi točno nasuprot onog koji je bio žarište požara, stradao je pak dovratak koji je lagano oprljen.

– Vidjela sam kako preko puta gori i, kad je vatra počela ići prema mojim vratima, pobjegla sam k susjedima. Nisam imala pojma hoće li moj stan uopće biti ondje kad se vratim jer je posljednje što sam vidjela bio dovratak u plamenu – prepričala je Ruža Zdunić.

VIDEO: Jutro nakon požara u stambenoj zgradi

Vita Raić, koja živi na drugom katu, također je strahovala da će vatra stići do njezina stana.

– Imam doma dvoje starijih ljudi, bili smo nervozni i uplašeni, najcrnji scenariji prolazili su nam kroz glavu – rekla je.

Morali otvarati krovište

U gašenju požara, koje je trajalo do 23 sata, sudjelovala su čak 32 vatrogasaca s 11 vozila, a dio ekipe uz zgarište je ostao cijelu noć kako bi osigurao da ne dođe do novog plamena. Ova je intervencija, kazao je Siniša Jembrih, glavni zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, bila veoma zahtjevna zbog načina na koji se požar proširio fasadom prema susjednim stanovima.

– Dogodilo se nešto što je vrlo neuobičajeno za požare. Kad vatra iz stana izbije kroz prozor, onda se obično ne širi po objektu, ali se ovoga puta “zavukla” u prostor između zida i fasade te se brzinom munje podizala do krovišta, koje smo morali na nekoliko mjesta otvoriti kako bismo presjekli požar. U normalnim okolnostima ova bi intervencija trajala najviše sat vremena – objasnio je Jembrih negirajući nagađanja stanara zgrade da je problem bio u materijalu od kojega je sačinjena fasada, a oni su kazali da je riječ o eternitu, odnosno vlaknocementnim pločama.

1/19

 

Ključne riječi

Komentara 2

MO
modovisisajteMaraschino
22:55 22.01.2020.

šuplji zidovi, fušarenje kod gradnje... što je novinari, nemate dozvolu da to malo istražite? ali svakodnevno Filipa morate ocrnjivati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije