Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONUĐENA NOVČANA NAGRADA Obitelj nestale Britt Lapthorne (21) nije zadovoljna radom policije

Vlasnica hostela pokušala je Brittinu putovnicu poslati poštom u Australiju

Nestala Australka Britt Lapthorne
import
05.10.2008.
u 17:06

DUBROVNIK - Vlasnica hostela u kojem je bila smještena Britt Lapthorne, Australka koja je nestala u Dubrovniku i za kojom se još uvijek traga, pokušala je poštom u Australiju poslati putovnicu nestale 21-godišnjakinje, i to na dan kad je ona nestala.

Ovu je informaciju telefonom primio otac nestale Britt, koji je u subotu stigao u Dubrovnik jer nije zadovoljan potragom hrvatske policije, te želi sudjelovati u potrazi za svojom kćerkom. Poziv je bio anoniman, a muški glas govorio je na hrvatskom jeziku. Daleu Lapthorneu informacije je prenio službenik australskog veleposlanstva.

Muški glas koji je nazvao gospodina Lapthornea rekao je da je vidio vlasnicu hostela u kojem je Britt odsjela u pošti na dan kad je Britt nestala, te da je ona pokušavala poslati putovnicu u Australiju, no rečeno joj je da to nije moguće.

Ivica Perković, sin vlasnice hostela, prošlog je tjedna ispitan na policiji u Dubrovniku nakon što je utvrđeno da ga je Britt nazvala u noći kad je posljednji put viđena. No, on je nakon ispitivanja pušten.

- Još uvijek se nadamo da je Britt živa jer policija nije našla tijelo - izjavio je Dale Lapthorne, dodavši da možda ljudi koji su oteli Britt očekuju novac.
- Želim svoju kći natrag, a ako oni žele nagradu, to mogu dobiti tek nakon što mi vrate živu i zdravu kćer.

Obitelj je angažirala i privatnog istražitelja koji će im pomoći u potrazi za Britt, nakon što im se policijski službenik koji je navodno stigao iz Australije još uvijek nije javio. Pored toga, obitelj nudi i novčanu nagradu od 108.000 američkih dolara.

Inače, jutros je objavljeno da i Nick Vičelić, australski poduzetnik koji živi u Dubrovniku, nudi nagradu za informaciju o nestaloj Britt. On nudi 27.000 američkih dolara za bilo kakvu informaciju.

Niz propusta dubrovačke policije
Niz propusta koje je u istrazi nestanka Australke Britt Lapthorne (21) učinila dubrovačka policija pokazuje koliko se nemarno ponijela prema tom događaju kao i da je reagirala tek nakon što je čitava priča dobila visoku političku razinu.

Tek nakon što su visoki dužnosnici kontaktirali s pojedinim hrvatskim čelnicima i posjetili ih, policija je u istragu uključila helikoptere, GSS i stotinjak svojih službenika, pojačanih kolegama iz Zagreba. No, i to njihovo naknadno djelovanje pokazalo se odveć prozirno pa su se, uz dio medija, i neki policajci dobrano nasmijali na neke poteze dubrovačke policije.

Britt Lapthorne posljednji je put viđena 18. rujna oko 4.15 sati kako sa sedmero mladih odlazi iz diskokluba Fuego na Pilama, a jedina se iz društva nije tog jutra pojavila u apartmanu koji su unajmili u Mostarskoj ulici na Babinu kuku. Ipak, tada nije prijavljen njezin nestanak.

Kako je australskim medijima izjavila Lydia Hambrook (28), koja je tu večer bila s nestalom djevojkom, i s kojom je kontaktirala policija i Interpol, obitelj Perković pozvala je policiju 19. rujna oko 19 sati. No, kazala je L. Hambrooke, policajci su ustvrdili kako je Britt odrasla osoba te ignorirali prijavu. L. Hambrooke 36 sati nakon što je posljednji put vidjela Britt nazvala je australsko veleposlanstvo u Zagrebu i prijavila nestanak.

Obitelj Lapthorne za nestanak kćeri doznala je tek 24. rujna, što je izazvalo ogorčenje oca Dalea, koji je prozvao dubrovačku policiju zbog kasnog reagiranja. Nakon što su se u slučaj uključili i pojedini australski političari koje poznaje obitelj Lapthorne, započela je "istraga".

Suvlasnik latinokluba Fuego Vinko Cosmai medijima je kazao kako je policija njegove zaposlenike o nestaloj Britt počela ispitivati tek osam dana nakon noći kada je posljednji put viđena. No, najveći podsmijeh izazvalo je forenzičko pregledavanje hostela čitavih 13 dana od nestanka Britt, iako je i iz policijskih TV serija jasno da je takvo što nužno učiniti u najviše 48 sati.

"Češljanje" terena na užem gradskom području također je u javnosti kritizirano kao "policijska gluma" za australsku i domaću javnost. Helikopteri su nekoliko dana nadlijetali uže gradsko područje kao da očekuju da će Britt naći na nekom od gradskih krovova. Usto, ronioci, policajci i GSS barem su četiri puta "preorali" uže gradsko područje, ali nisu širili istragu na Zaton, Orašac i Primorje. Dodatan propust policije jest i neorganiziranost u vezi s medijima. Do sada, naime, nije organizirana niti jedna konferencija za novinare pa novinari moraju "loviti" vodeći dvojac dubrovačke PU.

Stoga i nisu čudne dezinformacije što su se pojavile u Slobodnoj Dalmaciji koje su sina vlasnika hostela Ivicu Perkovića (32) gotovo proglasile ubojicom. Svakako, slučaj Britt Lapthorne pokazuje kakvo je uobičajeno reagiranje dubrovačke policije u slučajevima nestanka.


Kronologija slučaja

18. rujna – Britt je posljednji put viđena kako odlazi iz diskokluba Fuego na Pilama u 4.15 sati
19. rujna – njezina poznanica Lydia Hambrooke i obitelj Perković oko 19 sati zovu policiju, koja ih navodno ignorira
24. rujna – o nestanku Britt doznaju i njezini roditelji Dale i Elke Lapthorne, koji alarmiraju tamošnje političare i medije
25. rujna – dubrovačka policija obavještava javnost o nestanku Australke te pokreće opsežnu istragu
28. rujna – u Dubrovnik iz Njemačke dolazi brat nestale Darren
2. listopada – forenzičari i policajci pregledavaju hostel u kojemu je Britt odsjela
3. listopada – u Dubrovnik dolaze otac i mladić nestale Dale Lapthorne i Simon Imberger

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije