Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOČEKIVANI OBRAT NA SUĐENJU ZA ODAVANJE TAJNIH INFORMACIJA

Vlado Rajić priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om. Nagodili se i Ivić, Barišić, Petrović i Biloš

Zagreb: Na Općinskom građanskom sudu nastavljeno je suđenje Vladi Rajiću i drugima
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
28.01.2022.
u 15:54

Posrednik između poduzetnika i policajaca, prema tvrdnjama USKOK-a bio je Vlado Rajić, inače kum Vinka Žuljevića Klice

Kada su u listopadu 2012. bili uhićeni, policija je njihovo uhićenje prezentirala kao dokaz da se obračunava s kukoljem među svojim redovima.

Jer među 15-ak tada uhićenih bilo je više djelatnika PNUSKOK-a, koji su se teretili da su za razne usluge poput besplatnih građevinskih radova, plaćanja plastičnih operacija ili obećanja da će poslovno napredovati, skupini zainteresiranih osoba, uglavnom poduzetnika koji su označeni  kao kontroverzni, odavali informacije iz najtanjih policijsko-uskočkih istraga. Poduzetnike koji su te informacije kupovali zanimalo je jesu li pod tajnim mjerama, hoće li biti uhićeni, što se događa u pojedinim izvidima u HAC-u ili URIHO-u...

Posrednik između poduzetnika i policajaca, prema tvrdnjama USKOK-a bio je Vlado Rajić, inače kum Vinka Žuljevića Klice, koji je likvidiran 2015. te čiji ubojica još nije nađen. Od uhićenja Rajića i ostalih prošlo je deset godina, a sada je slučaj dobio, pomalo neočekivan obrat. Pogotovo kada se u obzir uzme profil optuženika, koji su tijekom istrage ili nijekali krivnju ili izabrali obranu šutnjom.

No sada su, neki od njih, predvođenih Vladom Rajićem, kojeg je USKOK označio glavnom osobom u toj trgovini povjerljivih informacija, odlučili priznati krivnju te se nagoditi s USKOK-om. Nakon što je priznao krivnju, Rajić je osuđen na djelomičnu uvjetnu  kaznu od godinu i pol dana zatvora. Od izrečene kazne osam mjeseci ide u zatvor, dok mu se ostatak mijenja uvjetnom kaznom od 10 mjeseci uz rok kušnje od pet godina.

Mora platiti i sporednu novčanu kaznu od 400.000 kuna te troškove postupka od 40.000 kuna. Krivnju su priznali i poduzetnici Damir Ivić iz Osijeka i Stipe Barišić Moljac iz Čepina koji su uvjetno osuđeni  na po 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine svaki. Na po osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine osuđeni su i Željko Biloš i Josip Petrović. Biloš je vlasnik tvrtke OLT, a zbog toga što je od Nade Čavlović Smiljanec, bivše šefice Porezne uprave, tražio da prolongira porezni dug njegove tvrtke, na zagrebačkom Županijskom sudu je u srpnju 2020. nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora.

Što se tiče Petrovića, on je bio intimus dvojice predsjednika HDZ-a, Ive Sanadera i Tomislava Karamarka. Zbog ovog prvog je svjedočio u aferi Ina-MOL, a s ovim drugim je bio povezan preko afere Konzultantica, zbog čega je Karamarko morao otići iz aktivne politike.  Uz to Petrović je bio i konzultant mađarskog MOL-a. 

Postupak u odnosu na ostale optuženike koji nisu priznali krivnju, a riječ je o poduzetnicima Rudolfu Krpini i Igoru Mlinaru te policajcima Marku Svalini, Andreji Kožić, Branku Damjanoviću, Tomislavu Jerkiću, Selmi Abadžić i  Slavici Perko je razdvojen te bi se suđenje u odnosu na njih trebalo nastaviti za dva tjedna.

No priznanja krivnje i nagodbi s USKOK-om bi moglo biti još, jer kako se čulo u sudnici, još  četvero optuženika za sada pregovara s USKOK-om. Inače, kada je u listopadu 2012. pokrenuta istraga, bilo je osumnjičeno 15 osoba. U međuvremenu je Anita Zorko i prije početka suđenja priznala krivnju te se nagodila s USKOK-om dok je Vjekoslav Drnić preminuo. U zadnjih 10 godina s ovim se spisom događalo, svašta i ništa.

Nakon podizanja optužnice, sud ju je  više puta vraćao USKOK-u na doradu. Kada je konačno optužnica potvrđena, suđenje je počelo, ali samo formalno, početkom 2017. Sljedeće više od dvije godine, USKOK, sud i obrana su se međusobno natezali jer su obrani brojni dokazi bili sporni te je tražila njihova izdvajanja, tvrdeći da su nezakonita. Kada ti zahtjevi nisu prolazili, onda su tražili izuzeće suca, cijelog vijeća, tužitelja...

Rasprave su se odgađale i zbog stvarnih ili imaginarnih bolesti optuženika, da bi pravo suđenje konačno počelo početkom 2020. Onda je došla pandemija COVID-a, zbog koje je više rasprava odgođeno, pa je zatim sudac koji je ima spis prešao na Visoki kazneni sud. Spis je na koncu dodijeljen sutkinji Ireni Kvaternik, čije je sudsko vijeće jučer i potvrdio spomenute nagodbe. 

Komentara 2

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
13:12 28.01.2022.

Pritisnuo OLAF pa krenula masovna priznanja kaznenih djela i nagodbe sa tužilaštvom.

TM
trade_mark
11:47 28.01.2022.

domoljublje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije