Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strogo povjerljivo

Vladina cisterna obavijena državnom tajnom

vatrogasci, pozar (1)
Igor Kralj/PIXSELL
23.03.2012.
u 20:30

Autocisternu koju je Vlada dala na korištenje, uz oznaku državne tajne, vjerojatno je dobilo neko od vatrogasnih društava

Hrvatska je Vlada na zatvorenom dijelu svoje sjednice u četvrtak dala na korištenje višenamjensku autocisternu za vodu iz robnih zaliha. No nije rekla kome jer je to državna tajna!

Vlada se pritom pozvala na Zakon o robnim zalihama i Zakon o pravu na pristup informacijama. Prema prvom zakonu određeno je da je "osnovni teritorijalni razmještaj robnih zaliha državna tajna". Drugi zakon na koji se Vlada pozvala, među ostalim, kaže da tijela javne vlasti mogu uskratiti informaciju ako je riječ o državnoj tajni. I tako o dodjeli jedne autocisterne moralo odlučiti na zatvorenom dijelu sjednice Vlade, a informacija je o tome morala biti štura jer odluka ima oznaku "strogo povjerljivo".

A cisterna je, izgleda, otišla na korištenje jednom od vatrogasnih društava jer je i uobičajena praksa da se takvim društvima pomaže autocisternama iz robnih zaliha. No, kome je pripala ova cisterna, ne znaju ni načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović ni glavni vatrogasni zapovjednik pri Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje Marin Jurin. Naime, Uprava za robne zalihe daje na korištenje cisterne uz prijedlog ili suglasnost tih dviju institucija.

Vatrogasni sindikalni čelnik Mladen Magdić kaže da se nikad ne zna komu idu te cisterne, ali da se dijele uglavnom za obljetnice vatrogasnih društava te da informaciju o tome kome je cisterna pripala znaju samo to društvo i njegovi susjedi.

Komentara 3

TO
Toni50
20:56 23.03.2012.

Vladina cisterna obavijena državnom tajnom , isto kao i krađa žita iz silosa -pljačka hrvatskih seljaka sa kojima gospoda građani neče ni da se porazgovaraju !

VI
Vito
07:57 25.03.2012.

informaciju o tome kome je cisterna pripala znaju samo to društvo i njegovi susjedi. Nije li novinarima jedan od zadataka pronalaziti i istraživati vijesti i na lokalnoj razini? Koje vatrogasno društvo danasmože samostalno kupiti novo vatrogasno vozilo? Samo se novinariari moraju raspitati po Hrvatskoj - jesu li mještani posljendjih dana u svom vatrogasnom društvu vidjeli novo vatrogasno vozilo? zatim se tom društvu uputi zahtjeva za objavnom sredstava kojima su kupili to vozilo i evo vam jasnog odgovoragdje je završilo vatrogasno vozilo pod oznakom \"državna tajna\"... Sramota da se držvanom tajnom proglašava humanitarna radnja državne službe koja je očito u korist svom stanovništvu mjesta kamo je vozilo upućeno... Žalosno je pak što se državna tijela i dijela moraju skrivati od javnosti samo zato da ih novinarčeki ne bi okarakterizirali politikantskim i sličnim budalaštinama kojimasu se do prosinca 2011. godine služili partijski poltroni bivše vlasti...

VI
Vito
08:02 25.03.2012.

Zašto vlada nema hrabrosti i javno objaviti tko je dobio vatrogasno vozilo? Jasno i glasno objasniti - imamo \"diskrecijsko pravo\" dodjeliti toj i toj postrojbi vatrogasaca novo vozilo koje će služiti svima u tom dijelu Hrvatske... nema novaca za sve,e, no ovi su zaslužili, a drugi će dobivati i nek se ne žaloste što im kolege imaju sreću da ih je država \"nagradila\"... Ovako izgleda kao da je državno vozilo dodjeljeno profesionalnim vatrogascima neke druge države, možda čak i četnicima kako bi \"poboljšali dobrosusjedske odnose\"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije