Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vladin rejting nikad lošiji – podržava je samo 13,7% građana

Prema istraživanju Cro Demoskopa provedenom u prva tri dana ožujka, Vladu podržava samo 13,7 posto građana To je najlošiji rezultat od siječnja 2004. godine, odnosno od kada agencija Promocija plus kontinuirano provodi takva istraživanja
04. ožujka 2011. u 13:48 235 komentara 6 prikaza
prosvjed (1)
Foto: PIXSELL

Rejting Vlade nikada nije bio niži. Prema istraživanju Cro Demoskopa provedenom u prva tri dana ožujka, Vladu podržava samo 13,7 posto građana.
Za usporedbu, u isto vrijeme lani politiku Vlade podržavalo je 54,3 posto ispitanika. Rad Vlade građani ocjenjuju prosječnom ocjenom 1,88, što je najlošiji rezultat od siječnja 2004. godine, odnosno od kada agencija Promocija plus kontinuirano provodi takva istraživanja.

Za premijerku Jadranku Kosor rezultati su katastrofalni u više kategorija. U samo mjesec dana ocjena rada njezine Vlade pala je sa 2,15 na 1,88. Najbolju ocjenu, očekivano, dali su birači HDZ-a, ali i ona je tek prosječna - 3,34. Podrška HDZ-u pala je u samo mjesec dana 2,7 posto. Dok bi početkom veljače za vladajuću stranku glasovalo 21,9 posto birača, početkom ožujka svoj glas dalo bi im tek 19,2 posto birača.

Lijeva koalicija povećava prednost. Za Kukuriku koaliciju glasovalo bi 41,2 posto (prema prošlomjesečnih 42 posto), a za vladajuće 24,4 posto (prema prošlomjesečnih 27,8 posto).

No ono što bi premijerku najviše trebalo zabrinuti jest podatak da bi samo 14,1 posto građana željelo da osvoji još jedan mandat, dok je prije mjesec dana to isto željelo njih 30,2 posto.

Očito je da su prosvjedi “uništili” rejting Jadranke Kosor i njezine stranke. To potvrđuju i rezultati istraživanja prema kojima su građani, uz “slučaj Purda” i porast nezaposlenosti, upravo prosvjede “fejsbukovaca” i branitelja istakli kao najvažnije događaje u prošlom mjesecu.

Lagani pad rejtinga doživjela je i vodeća opozicijska stranka. Za SDP bi glasovalo 29,9 posto građana, naspram prošlomjesečnih 31 posto. Uvjerljivo najpopularniji političar i dalje je predsjednik Ivo Josipović (46,6%), slijedi guverner Željko Rohatinski (9,4%), a na trećem mjestu je šef SDP-a Zoran Milanović (5,5%).

Rast popularnosti bilježe oba HSP-a i Lesarovi laburisti. No, još uvijek su jedan do dva posto ispod izbornog praga.

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas