Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vladimir Šeks: Dan državnosti treba vratiti na 30. svibnja

Sa svečane sjednice Vlade premijerka Jadranka Kosor pozvala je Hrvate na složnost, ali i na isticanje uloge dr. Franje Tuđmana u stvaranju hrvatske države
26. lipnja 2010. u 09:34 302 komentara 877 prikaza
vladimir seks
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Dan državnosti trebao bi se ponovno slaviti 30. svibnja, no to ne treba lomiti preko koljena već bi bilo dobro o toj temi provesti javnu i stručnu raspravu i anketu – izjavio je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Spajanje datuma u jedan

Tvrdi da je taj datum "uhvatio korijenje" među našim građanima u Hrvatskoj, ali i u dijaspori. Prema Šeksovoj ocjeni, građani zbog mijenjanja datuma koji su nastupili izmjenom Zakona o državnim blagdanima 2001. godine imaju konfuziju i neprimjereno obilježavaju blagdane. Više se ne snalaze u poplavi datuma, od Dana državnosti koji se sada slavi 25. lipnja, ali i Dana neovisnosti koji se slavi 8. listopada i Dana Hrvatskog sabora koji je sada 30. svibnja. Šeks nije potvrdio razmišlja li se o spajanju svih triju datuma u jedan.
- Nastupila je prava konfuzija a ta se "voćka" lijevo liberalne većine (SDP-a i HSLS-a) iz 2001. godine nije dobro primila - tvrdi Šeks dodajući kako je to bila jedna ishitrena, nedovoljno provjerena i štetna odluka. Stoga smatra da treba provesti anketu treba li se Dan državnost vratiti na 30. svibnja. Uvjeren je da bi tada građani s više poleta i entuzijazma i s više naboja proslavljali taj dan nego što to danas čine.

I tko zna, možda su državni čelnici te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata zadnji put 25. lipnja zapalili svijeće i položili vijence kod Zida boli i glavnog križa u Aleji poginulih branitelja iz Domovinskog rata na Mirogoju te na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. A možda će Ivo Josipović iduće godine kao predsjednik drugi put biti na misi za domovinu u Crkvi sv. Marka 30. svibnja. Zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću datumi jučer ipak nisu bili najvažniji.

– Gospodine, ako želiš, možeš očistiti svakoga od nas i naš narod od gube sebičnosti – zavapio je u svojoj homiliji kardinal poručivši da uz "ovaj Dan državnosti zastanemo i pitamo se što možemo učiniti da se sebičnost ne širi, da tuga ne prevlada, da se pogođenima neimaštinom ne oduzima najpotrebnije".

Uloga prvog predsjednika

No iako dileme oko datuma i dandanas postoje, premijerka Jadranka Kosor jučer na svečanoj sjednici Vlade nije dvojila o tome da su upravo 25. lipnja prije 19 godina donošenjem deklaracije o samostalnosti i suverenosti Hrvatske ispunjene žudnje mnogih hrvatskih naraštaja kroz stoljeća. I kao što je hrvatski narod bio složan prije 19 godina, tako i sada, poručila je J. Kosor, treba biti složan.

– Pozivam da se uzdignemo iznad svega što nas je dijelilo i istaknemo ulogu dr. Franje Tuđmana u stvaranju hrvatske države – poručila je premijerka.

30. svibnja 1990. - Konstituiran je prvi

30. svibnja 1990. - Konstituiran je prvi višestranački Sabor, nakon prvih demokratskih višestranačkih izbora u novijoj hrvatskoj povijesti. Do 2002. slavio se kao Dan državnosti, od te se godine slavi kao Dan Hrvatskog sabora.

25. lipnja 1991. - Sabor je izglasao Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH, kojom se utvrđuje pokretanje postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, a sukladno rezultatima referenduma od 19. svibnja, kada je više od 94 posto građana glasalo za hrvatsku samostalnost. Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom je deklaracijom od 7. srpnja utvrđen tromjesečni moratorij na primjenu Ustavne odluke. Od 2002., 25. lipnja slavi se kao Dan državnosti.

8. listopada 1991. - Nakon isteka tromjesečnog moratorija, Republika Hrvatska raskida sve državno-pravne veze s ostalim republikama SFRJ i tako postaje samostalna i neovisna država. Odluka je donesena na sjednici u Ininoj zgradi u zagrebačkoj Šubićevoj ulici, gdje su zastupnici zasjedali iz sigurnosnih razloga. Od 2002. godine slavi se kao Dan neovisnosti, prije te godine nije bio na popisu blagdana.

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

 • -obrisani-:

  Perc Od kud vam ideja da bi F. Tudjman uopce mogao sprovesti lustraciju?!?!?! Pa ne bi valjda samom sebi dao nogu, Isto kao sto je naivno ocekivati da ce ova garnitura provesti reviziju pretvorbe i porijeklo imovine. Pa nece valjda ... prikaži još!a sami sebi oduzimati, sami sebe stavljat na robiju ili se proglasiti veleizdajnicima.

 • gegan:

  gosp. šeks dajte imovinsku karticu na uvid al iskreno

 • Avatar Brumm_Brumm
  Brumm_Brumm:

  25. lipnja 1991, to je bio dan kada su Hrvati konačno mogli slobodno reći da su domoljubi i VELIKI vjernici ... naročito članovi CK-KPH :-D