Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljednji mohikanac

Vladimir Rudak (84) zadnji je kovač u Lipovljanima

kovac (1)
Foto: Željko Gašparović/PIXSELL
1/3
08.02.2013.
u 15:40

Ovaj posao naučio je od djeda i oca, radio ga je godinama, a i u mirovinu je otišao kao kovač. Prisjeća se kako je nekad pravio potkovice za konje, kovao motike, sjekire, pripremao plugove za oranje

Do skoro prije pola stoljeća, život, posebno na selu, nije se mogao zamisliti bez kovača, a danas ga je teško pronaći. Jedan od zadnjih kovača je Vladimir Rudak, iz Lipovljana. Iako ima 84 godine, još uvijek povremeno zapali kovačku vatru i nešto radi u svojoj kovačnici. Ovaj posao naučio je od djeda i oca, radio ga je godinama, a i u mirovinu je otišao kao kovač. Prisjeća se kako je nekad pravio potkovice za konje, kovao motike, sjekire, pripremao plugove za oranje.

– Rad u kovačnici je moj lijek. Treba voljeti ovaj posao. Svi su nekada trebali kovača, bilo je puno konja za vuču i alata za obradu zemljišta koji su stalno trebali dobre ruke. Selo tada nije moglo funkcionirati bez ovog zanata – govori Vladimir udarajući teškim čekićem po komadu užarenog željeza, pripremajući vrtne alatke za proljetne radove. Kaže da za kovački zanat mladi danas nisu zainteresirani.

– Težak je to posao, a bila bi im i slaba zarada od njega. Osim toga, ima puno alata koje je sad lakše kupiti pa, kad se potroše, baciti i uzeti novi, rekao nam je Vladimir, dok iz vatre u njegovoj maloj kovačnici pokraj kuće pršte iskre i odzvanjaju udarci.

>>U Hrvatskoj nestalo 12 umjetničkih i tradicijskih obrta

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar seneka
seneka
15:28 09.02.2013.

Poznajem čovjeka,prava ljudina,uvjek srdačan i spreman svakom pomoći. Nažalost takvih je sve manje,stari zanati izumiru,a mladi ljudi nemaju potrebe ni volje da uče te zanate.Nekad je u Lipovljanima bilo više kovača,npr.Rizman,Rudak ,Holod,u Kraljevoj Andrilović,Radinović, u Krivaju Turas itd.. Dolaskom švas aparata,i večeg broja traktora izgubila se potreba za kovačima,pa i ovaj je godinama radio u Radniku Novska,a kovačijom se bavi tako za svoju dušu.

GI
Gita82
16:46 10.02.2013.

Nikad nije kasno da postaneš slavan. :-)) To je dida moj, legenda i duša od čovjeka! :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije