Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Putin: Ujedinimo se protiv islamista

Ključ za rješavanje izbjegličke drame drže Amerika, EU, Sirija i Rusija
17. rujna 2015. u 17:00 64 komentara 35753 prikaza
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

I dok se priljevu imigranata s Bliskog istoka i iz Afrike ne nazire kraj, a europske zemlje ne znaju se nositi s tim problemom, prvi se put u javnosti oglasio i predsjednik SAD-a Barack Obama kazavši da Amerika želi pomoći Europi. Ocijenivši da se izbjeglička kriza pogoršava, Obama je pozvao europske zemlje na suradnju te obećao da će se i SAD angažirati u njezinu rješavanju.

Obama je jučer, na sastanku sa španjolskim kraljem Felipeom VI., rekao da je Španjolska u prošlosti mnogo učinila za izbjeglice iz Sjeverne Afrike koji su se upuštali u opasna putovanja i suočavali s krijumčarenjem ljudi. S obzirom na to da se situacija s imigrantima posljednjih mjeseci pogoršava, Obama je pozvao sve europske zemlje da prime što više imigranata, ali ni u jednome trenutku nije spomenuo kako riješiti probleme na Bliskom istoku koji su prouzročili veliki val imigranata.

Strah od terorista

Nije se dugo čekalo na odgovor Obami. Naime, ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da je politika zapadnih zemalja prema Siriji i Iraku i najveći krivac za val imigranata koji potresa Europu te je pozvao sve zainteresirane strane da se uključe u ozbiljnu borbu protiv Islamske države. Između ostalog, Putin je komentirao situaciju na Bliskom istoku te pritom rekao da je Moskva iznimno zabrinuta zbog mogućnosti da pripadnici ISIL-a počnu uskoro izvoditi napade u Europi, Rusiji i središnjoj i jugoistočnoj Aziji.

– Ekstremisti iz mnogih zemalja, nažalost i iz Rusije, sudjeluju u ideološkom i vojnom djelovanju u redovima ISIL-a. Dakako, zabrinuti smo da bi se mogli početi vraćati. Vrijeme je da se odbace geopolitičke razmirice i da se ujedinimo u borbi protiv ISIL-a – rekao je ruski predsjednik Putin, pozivajući sve zapadne zemlje da im se pridruže u borbi protiv terorističke organizacije Islamske države.

Vojni analitičar Igor Tabak ne vjeruje u vojnu suradnju između SAD-a i Rusije u borbi protiv ISIL-a.

– Suradnja ruskih i zapadnih snaga u borbi protiv ISIL-a mogla bi se dogoditi na terenu, ali je jako teško očekivati da bude planski usklađena. U zadnje vrijeme čuli smo izričite pozive Ruske Federacije da uđe u zapadnu koaliciju koja već godinu dana prilično neefikasno vodi nekakvu borbu protiv Islamske države – kaže Igor Tabak naglašavajući kako je to više pitanje diplomatskog i političkog poteza nego stvarnog očekivanja da bi se Ruska Federacija priključila takvoj koaliciji.

– Takvo opće sudjelovanje traži povjerenje, a njega između Ruske Federacije i zapadnih zemalja ima vrlo malo. S druge strane, uz povjerenje, takvo sudjelovanje traži i određeno poklapanje ciljeva na terenu. U trenutku kada Zapad i dalje ultimativno inzistira na odlasku s vlasti sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, a Ruska Federacija ga i dalje podupire, to je također ozbiljna prepreka sustavnoj, cjelokupnoj suradnji. Naime, stvarna suradnja u borbi značila bi i zajedničko biranje meta, a znamo da je teško da bi se do kraja dogovorile jedna Turska, zapadne sile, zemlje Zaljeva i Ruska Federacija oko baš svih meta koje bi pojedinim akterima mogle pasti na pamet – zaključio je Igor Tabak.

Cameronova turneja

Za imigrantsku krizu europski dužnosnici i SAD optužuju sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada koji je kazao da Europa mora prestati podržavati teroriste želi li zaustaviti trenutačnu izbjegličku krizu.

– Ako ste zabrinuti zbog izbjeglica, prestanite podržavati teroriste. To je bit svega kada su u pitanju izbjeglice – naglasio je Assad uputivši poziv svim snagama u Siriji da se ujedine protiv terorizma.

– Tek kad terorizam bude poražen u Siriji, moguć je uspješan politički dijalog i rješenje – rekao je.

U međuvremenu, dok jedni na druge prebacuju krivnju za egzodus imigranata, britanski premijer David Cameron svim silama pokušava zaustaviti neorganizirani priljev imigranata u zapadnu Europu. Naime, nakon posjeta Libanonu gdje se s libanonskim predsjednikom vlade Tamamom Salamom dogovorio o organiziranom odlasku imigranata u Veliku Britaniju, posjetio je kamp izbjeglica u dolini Bekaa na istoku Libanona i zamolio ih da budu strpljivi i ne kreću na put smrti u Europu. Nakon Libanona krenuo je i u Jordan i u Tursku gdje će dogovoriti prebacivanje između 5000 i 50 tisuća sirijskih izbjeglica u Veliku Britaniju. Zbog istog razloga i predsjednik Francuske trebao bi do kraja rujna posjetiti te tri zemlje.

>> U tim dječacima vidim sebe prije 35 godina kako napuštam dom

>> Slovenija htjela vratiti 14 Sirijaca i već diže vojsku

>> Izbjeglička drama trajat će sve dok se ne uništi tzv. Islamska država

NASMIJALI SE
Milanović se htio rukovati, Plenković odbio: 'Ti kažeš da je karijes, ja kažem da ne smijemo'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Čak 72% hrvatskih kompanija inoviralo je u zadnje dvije godine: Evo kako su neke od njih otvorile 300 radnih mjesta, a neke transformirale cijele industrije
  • bura.curba:

    putina za predsjednika koalicije protiv islamista, ima u tome i iskustva cecenija, ukrajina , dobar je vodic za uspjesnu koaliciju sa zapadom

  • defektologlogoped:

    putin je buducnost europe i civilizacije, sa putinom ce i najveci cionisti jednoga dana biti zadovoljni

  • dr_max:

    Huseine Obamo, Vladimir ti je upravo uvalio kvrgavog Baćušku za kraj mandata. Onako da te podsjeti da si prvo sve zajeo a sad i da će ti preuzeti bliski istok. Čestitam mu.