Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIO ŠTO MU JE BILO NAJTEŽE

Veliki Putinov intervju za 15 godina vlasti: Američki predsjednik mi se hvalio da će razbiti teroriste

Vladimir Putin
Foto: Reuters/ PIXSELL
26.04.2015.
u 17:25

Rusija ima vlastite geopolitičke interese i nužno je da se svjetske sile međusobno uvažavaju, traže ravnotežu i uzajamno prihvatljiva rješenja

Ruski predsjednik Vladimir Putin imao je opširan intervjuu za film "Predsjednik" na TV "Rusija 1". Posvećen je 15-godišnjici njegova prvog mandata na mjestu šefa države, govorio je o svojim počecima na vlasti, ratu sa separatistima na Kavkazu 1999, odnosu sa SAD-om i drugim zapadnim državama, ali i o povezanosti s ruskim narodom, objavila je Russia TV. 

"Terorizam na Sjevernom Kavkazu 1999. godine doveo je Rusiju na rub raspada i mnogi svjetski lideri bili su uvjereni da će Rusija prestati postojati u tadašnjem obliku", izjavio je Putin. Tada je odlučio da nema drugog izbora nego ići do kraja jer nije bilo moguće učiniti ništa drugo osim ugušiti terorizam budući da dogovor nije bio moguć.

"Odlično se sjećam da sam kao direktor Federalne službe sigurnosti (FSS) čitao različite operativne dokumente, između ostalog i prepisku međunarodnih terorista koju smo presreli, a u kojoj je pisalo: "Sada je jedinstven povijesni slučaj - imamo mogućnost odvojiti Kavkaz od Rusije - sad ili nikad'", ispričao je. Rukovodstvu Rusije tada je bilo jasno da, ako neće kontrolirati situaciju, neće u mogućnosti očuvati zemlje.

Na čelu države od 2000. godine

Putin je prvi put na mjesto šefa države stupio 2000. godine kao v.d. dužnosti, nakon ostavke Borisa Jeljcina, a u ožujku iste godine bio izabran za predsjednika. Četiri godine kasnije na redovnim izborima Putin je reizabran, a od 2008. do 2012. bio je premijer Rusije.  U ožujku 2012. godine ponovno je  pobijedio na predsjedničkim izborima i 7. svibnja preuzeo dužnost.

Putin: SAD je pomagao separatiste na Sjevernom Kavkazu

Putin je rekao da su ruske specijalne službe u jednoj prilici registrirale izravne kontakte ekstremista sa Sjevernog Kavkaza i predstavnika specijalnih službi SAD u Azerbajdžanu. Rekao je da je upozorio SAD na kontakte sa teroristima, ali da nisu ništa poduzeli.

"Rekao sam tadašnjem predsjedniku SAD-a i on mi je odgovorio - oprostite na izrazu, da će ih razbiti, no za 10 dana moji suradnici, šefovi FSS dobili su od kolega iz Washingtona pismo: 'Podržavali smo i podržavat ćemo odnose sa svim opozicijskim snagama u Rusiji. Smatramo da imamo pravo na to i činit ćemo to i u budućnosti", rekao je Putin.

"Ni u jednom slučaju, nikada i nigdje ne smije se upotrebljavati teroriste da bi riješili svoje trenutne političke ili geopolitičke zadatke jer kada ih jednom podržite, oni će podići glavu negdje drugdje i obavezno udariti po onome tko ih je jučer podržavao", kazao je Putin.

"Netko je u specijalnim službama zapadnih zemalja smatrao da će im za destabilizaciju njihovog glavnog geopolitičkog suparnika što je Rusija za Ameriku uvijek bila, teroristi biti od koristi. Ispostavilo se da je to pogrešno", rekao je Putin.

Zapad nije shvatio da Rusiju treba uvažiti

Zapadne zemlje su nakon raspada SSSR-a trebale shvatiti da Rusija ima vlastite geopolitičke interese i da je nužno da se međusobno uvažavaju, traže ravnotežu i uzajamno prihvatljiva rješenja.  

Putin je rekao i da nije izgubio vezu s realnošću i da može zamisliti život, a da nije predsjednik Rusije. Smatra da je vrlo važno zadržati vezu s običnim ljudima. "Za čovjeka koji se bavi tim poslom ipak je ta veza i osjećaj pripadnosti običnim ljudima izuzetno važna i jako pomaže u radu", rekao je Putin.

Putin je u intervjuu rekao da komunicira sa stanovništvom ne zato što mu trebaju alternativni izvori informacija, nego zato što se osjeća dijelom naroda.  

>> Ruski vojnici iz topova pucali blizu granice s Ukrajinom

>> Vladimir Putin naveo 'četiri zla našeg doba'

Komentara 77

TA
tarzan
18:52 26.04.2015.

Ima sigurno u nekim stvarima pravo, zapadna javnost je izmanipulirana lažima a najbolje se vidi koje su sve terorističke organizacije u prošlosti SAD podržavale a s njima i Europa i sad vidimo do čega je to dovelo. Rusija nije čista ali bome nije ni Zapad

PL
plotto
19:43 26.04.2015.

Lijepo se vidi koliko je Putin smiren i kako opušteno odgovara na pitanja.Za razliku od suprotne cionističke shizofrene strane,koja svako malo ispada iz takta i pjeni se jer sve laži koje koriste odbijaju im se o glavu.Naravno da su SAD i Saudijska Arabija stajale iza pobune na Kavkazu.isto kao i u pobuni Ujgura u Kini.Putin će nosonje naučiti da moraju poštovati Rusiju kao velesilu i to na teži način što će za njih biti bolno,kad veće neće na lakši.

OP
opančar
18:56 26.04.2015.

putin je, gosn čovjek, mogu mu, samo, ovi s zapada, stavit soli na rep, dok ga god njegov narod podržava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije