Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Magazin Oluja

Vladimir Karaklajić istupio u ime 4300 poniženih branitelja

Vladimir Karaklajić
Foto: Vedran Balen
1/2
20.03.2014.
u 16:45

Uzeli su nam opskrbninu, a sada žele i naše stanove. Ministarstvo branitelja: Javljaju se i drugi branitelji s takvim zahtjevima. Nemoćni smo jer se radi o reformi socijalnog sustava, piše magazin Oluja.

Ta psihološka situacija postala je takva da više ne možete normalno funkcionirati. Kada vas netko preko noći dovede pred svršen čin i kaže vam kako ste izgubili i onih 1.097 kuna od kojih ste živjeli, postajete obezglavljeni. Ja 24 sata na dan razmišljam o tome što su mi učinili. Noćima ne spavam, jer ne znam kako ću preživjeti. Riječi su to hrvatskog branitelja Vladimira Karaklajića (58) iz Slavonskog Broda, koji se osjeća izdanim od strane Ministarstva branitelja jer će, nakon opskrbnine, ostati i bez 800 kuna zajamčene socijalne pomoći pošto ne dopušta državi da se uknjiži na njegov stan.

Naime, Brođanin je razveden i živi sam pa, prema novom zakonu, njegov stan od 36 kvadrata kojeg je pošteno platio po njegovoj smrti neće naslijediti njegova djeca, nego država. On tvrdi kako istupa u ime 4.300 poniženih branitelja koji dijele njegovu sudbinu. Ističe kako želi samo razgovor s ministrom branitelja, gdje bi mu na kulturan i civiliziran način objasnio tešku situaciju u kojoj su se on i njegovi kolege našli početkom godine. Ipak, unatoč višekratnim nastojanjima da dođe do ministra, nije se uspio “probiti” dalje od tajnice.

- Ono što smo cijelog života gradili i stjecali, sada više ne može biti naše. Na kraju, mi branitelji smo dio povijesti ove države i ne tražimo ništa nemoguće, nego samo ono što je netko propisao i donio i što smo do sada koristili. Ni s tih 1.097 kuna nismo bili sretni niti zadovoljni, ali preživljavali smo – kaže Karaklajić.

Matić nas se riješio

Prema njegovim riječima, korak dobre volje predstavljalo bi barem ukidanje sporne klauzule po kojoj branitelji moraju davati svoje kuće i stanove u kojima žive. Oni koji su pogođeni novim zakonom u mirovinu ne mogu prije navršenih 65 godina života, ali oni ju, kaže, nikada nisu niti tražili, kao niti bilo kakve druge beneficije. Ni dosad, nisu smjeli imati ništa osim nekretnine za stanovanje, a sada im se uzima i to. U Hrvatskoj je, dodaje, od opskrbnine živjelo 5.587 branitelja što, kada se pomnoži s “mizernih” 1.097 kuna, opet daje iznos manji od onog koji političari koji o njima odlučuju troše za mobitele, telefone i gorivo. Tvrdi kako je riječ o ciljanom i svjesnom prebacivanju branitelja s opskrbnine na socijalnu pomoć pod nemogućim uvjetima te dodaje kako im “on svoj stan neće dati”.

- Ministar Matić u nekoliko je navrata komunicirao s nama preko novina. Jedan dan je govorio jedno, drugi drugo, a treći dan radio nešto sasvim treće. Na kraju nas je 1. siječnja doveo pred svršen čin tako što nas je skinuo iz MORH-a, poslavši nas kao socijalne slučajeve u socijalnu službu – razočaran je Karaklajić. Prije rata Brođanin je radio u Montaži Đure Đakovića, gdje je kao tehnološki višak dobio otkaz. U Domovinskom je ratu kao zapovjednik satnije 157. brigade HV-a godinu dana proveo na posavskom bojištu, a za vrijeme Oluje bio je u trećem protutenkovskom raketnom divizionu u istočnoj Slavoniji. U to vrijeme nikada nije znao hoće li se vratiti živ ili ne.

Foto: Vedran Balen

Više bi volio da su ga ubili

Danas bi, kaže, više volio da su ga ubili. Barem ne bi morao proživljavati sve to što proživljava. Po skidanju vojničke odore kao građevinski radnik zaposlio se u jednoj privatnoj tvrtki. Nažalost, 2003. godine doživio je nezgodu te ostao trajno nesposoban za obavljanje bilo kakvog posla. Da mu ne pomaže sin koji se u međuvremenu osamostalio i zasnovao obitelj, umro bi od gladi.

- Mi nismo horda niti rulja, nego normalni ljudi svjesni situacije u kojoj se država nalazi. Nitko od nas nije ništa dobio ispod žita, muljao niti lagao, ali smo unatoč tomu dotaknuli dno. Ne znam kako ćemo plaćati režije, a o tome kako ćemo živjeti bez hrane da i ne govorim – kaže Karaklajić.

Odgovor Ministarstva

U Ministarstvu branitelja kažu kako Karaklajić nije prvi branitelj koji se javlja s takvim zahtjevom te podsjećaju kako je riječ o reformi sustava socijalnih naknada kao dijelu reformske politike hrvatske Vlade, na koju oni ne mogu utjecati. U zajamčenu minimalnu naknadu, osim opskrbnine, integrirana su još tri oblika socijalne pomoći, a za samu provedbu zakona nadležno je Ministarstvo socijalne politike i mladih.

- Donesen je novi zakon o mjerama socijalne pomoći. Nije stvar u tome da Karaklajić i ostali branitelji nemaju pravo na opskrbninu, nego opskrbnina kao takva više ne postoji. Taj oblik pomoći u Ministarstvu branitelja je ukinut, odnosno integriran u zajamčenu minimalnu naknadu – kaže Boris Budimir, službenik za odnose s javnošću u Ministarstvu branitelja.

>>Sjećanje na Banovinu ‘91. - Kako smo iz ponosa i inata podigli hrvatski barjak

Komentara 8

IC
ico1
18:35 20.03.2014.

Zašti nitko ne pita od novinara po kojoj osnovi Matić dobio 80? Štase nesmije pitat?

IC
ico1
18:27 20.03.2014.

Boli Matića ona stvar za Branitelje dokopo plaće od 20 i nešto tisuća dobio koju šamarčinu u logoru uz to još i 80% nojodlikovani branitelj samo me zanima dali bi to imo sve da nije bilo Ujaka? Čudno da netkoko oboljel ima 80% volija bi znat po kojoj osnovi imo taj toliko..

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
18:42 20.03.2014.

Za povlaštene mirovine partizana, udbaša, kosovaca, JNA kadrova i funkcionera komunističkog sustava se uvijek ima .Svi su dobro zbrinuti,upravo oni koji su bili protiv Hrvatske a neki su još palili i rušili. Branitelji koji su bili pošteni vidimo kako su završili. Borio se za državu koja bi mu sve oduzela i bacila ga na ulicu. Partija još uvijek vlada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije