Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vladajući zastupnici napali Frljića, on im odgovorio: Ovo potvrđuje da je riječ o vladi opasnih namjera

Frljić: Nalazi državne revizije odnose se na kalendarsku godinu 2013., kada je intendantica još uvijek bila Nada Matošević Orešković
17. veljače 2016. u 17:32 184 komentara 9356 prikaza
Oliver Frljić
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Vladajući saborski zastupnici danas su se žestoko obrušili na riječki HNK Ivana pl. Zajca, koji je za 2013. dobio negativno mišljenje Ureda za reviziju te intendanta Olivera Frljića, prenosi HRT.

– Da bi se razriješila intendantica HNK, gospođa Nada Matošević, ona je sklopila tajni sporazum s pročelnikom za kulturu, gospodinom Šararom i gradonačelnikom grada Rijeke, gospodinom Obersnelom, a koji iznosi 75 tisuća kuna kojima se njoj nadoknađuje razlika u plaći između intendantice i šefice dirigentice – rekao je Lucijan Vukelić (HDZ).

Njegov stranački kolega Josip Borić rekao je kako riječki HNK, osim umjetničkog, ima i politički program koji traje zadnje dvije godine, od dolaska Olivera Frljića za intendanta.

– Gospodin Frljić, koji očekuje povratak Jugoslavije, komunizma, koji za nas Hrvate kaže da smo izmišljena nacija, koji demokraciju naziva zlom, s ovakvim nalazom revizije možda može proći u onom bivšem vremenu komunizma ili samoupravljanja, gdje su ovakvi nalazi bili i poželjni – rekao je Borić.

Ines Strenja-Linić iz Mosta najavila je da će saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu predložiti saslušanje Frljića kako bi se vidjelo postoji li napredak u izvršavanju preporuka revizora. 

– Jer, ako nema značajnijeg iskoraka, a on je znao za negativno mišljenje i trend koji se nastavlja, treba razmišljati o novoj upravi kazališta – rekla je Strenja-Linić.

Kako prenosi N1, Frljić je u priopćenju odgovorio da se nalazi državne revizije odnose na kalendarsku godinu 2013., kada je intendantica još uvijek bila Nada Matošević Orešković, a poslovna ravnateljica Ana Lučić.

– Nije zanemariva činjenica ni da je, što je Državna revizija također zabilježila, dužnost ravnatelja Opere u mandatu Nade Matošević Orešković obavljao Ozren Prohić, rođak aktualnog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i donedavni partner zamjenice ministra Ane Lederer. Prohić je uz stalno zaposlenje na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti s punim radnim vremenom protuzakonito obavljao poslove Ravnatelja Opere u Rijeci, za koje je primao autorske honorare, uz one koje je mirno mogao uprihoditi redovitim angažiranjem samoga sebe kao redatelja opernih predstava. To bi, naravno, bio nemali porezni problem da je Prohić u Kazalištu bio zaposlen putem ugovora o radu, kao što nalaže zakon – stoji u priopćenju.

Frljić također kaže da su uvidom u arhiv Kazališta pronašli i ugovor o poslovnim vezama Ines Strenja-Linić s jednom od bivših uprava Kazališta, a riječ je o iznajmljivanju njezina trosobnog stana u središtu Rijeke. 

Frljić je rekao da ova sjednica Sabora potvrđuje da je riječ o vladi opasnih namjera.

– Sve ovo, naravno, ne događa se slučajno. Istodobno s tim, išlo je predsjedničino pismo kao odgovor na pismo Milorada Pupovca, gdje je zapravo indirektno dala zeleno svjetlo ulici da se razračuna sa svima onima koji se ne uklapaju u jednoumlje aktualne vlade – rekao je Frljić.

>> 'Feudalno, kulturno jalovo i politički parazitsko hrvatsko' postalo je profesija i u ovoj je državi ubilo klasnu svijest

>> Vinkovački SDP upozorava na jačanje ekstremizma

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • Avatar Peterančan
  Peterančan:

  Zna se kaj se dela s izmetom - pusti se voda i pa pa.

 • Avatar whitesox
  whitesox:

  gdje su pare i računi frljiću?

 • Avatar ČEPlN
  ČEPlN:

  komunsiti kad nisu na poziciju mogli staviti srbina stavljali su najgoreg hrvata,,, cudim se da sdp nastavlja istom praksom