Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.06.2014. u 12:00

Iako se u javnosti drže kao da će na vlasti biti još deset godina, vladajući su zapravo svjesni da su izbori već izgubljeni pa svatko traži neki svoj izlaz

Vesna Pusić i njezin HNS u hrvatskoj politici ne znače gotovo ništa. Ona i njezin krnji HNS još dišu na škrge samo zahvaljujući podjeli fotelja u Saboru i Vladi te činjenici da su na izborima dobili u koaliciji daleko više nego što bi dobili sami. Vesni Pusić danas ostaje samo javno bildati sebe i stranku koje u anketama nema gotovo nigdje te joj prijeti totalni potop. Zato joj ostaje samo to javno bildanje, kao i vlastite uloge u Vladi, za koju je sasvim jasno da neće pasti, jer su ulozi preveliki – fotelje i novac.

Vesna Pusić, bahata kakva jest, postala je i sve više osvetoljubiva, svakome zamjeri ako joj stane na put drukčijim stavom. To što puno toga uopće ne razumije i što u svojim istupima govori svašta i ništa, to nije važno. Ali zato je važno dati do znanja javnosti što pokušava Vesna Pusić. U javnosti se vladajući drže kao da će vladati idućih deset godina najmanje, jamče da će dobiti izbore, a zapravo su svjesni da su izbori već izgubljeni pa svatko od njih traži sebi neki svoj izlaz nakon izbornog debakla i gubitka vlasti. Najsvježiji slučaj bio je sad već s bivšim ministrom Željkom Jovanovićem. Svatko gleda gdje će se uhljebiti u budućnosti.

A Vesna Pusić? Gdje ona vidi sebe? No idemo redom. Valja podsjetiti da je ona početkom lipnja bila u Budvi na sigurnosnom forumu NATO-a. Tada je izazvala reakciju zbog svojih stavova o ulasku Crne Gore u taj savez, jer je prvo rekla da podržava ulazak u NATO te zemlje, pa ne podržava jer da je preduvjet procesuiranje zločina protiv novinara, da bi kasnije njezino ministarstvo priopćilo da je to neistina i da Hrvatska podržava Crnu Goru. No, postoje snimke svih njezinih izjava. Ali prešućeno je nešto drugo. Ona je ondje spominjala i primjer iz Hrvatske, kada se, po njoj, 2000. godine smjenom hrvatskih generala zaustavilo moguće nemire jer je vojska htjela preuzeti državu. O kojim ona nemirima govori? I to u Crnoj Gori koja je također bila agresorska zemlja prema Hrvatskoj, a obranili su nas i generali koje je Stjepan Mesić pokosio bojeći se za svoju poziciju?!

Vesna Pusić se pogubila u svojoj grčevitoj borbi da sačuva poziciju u HNS-u i Vladi, pa se ne zna više je li stručnjakinja za ekonomiju i gospodarstvo ili ministrica vanjskih poslova zemlje koju je u cijeloj političkoj karijeri prozivala za dijeljenje Bosne i Hercegovine ili je šefica stranke koja nema prolaznost na budućim parlamentarnim izborima. Ili, bila je u Londonu na Globalnom sastanku na vrhu o sprečavanju seksualnog nasilja u ratovima. Ali je zato uredno izvrijeđala silovane Vukovarke i s njima odbila bilo kakav razgovor te izjašnjavanje na tu temu. Kakvo licemjerje! No dobro, kamo to hoće Vesna Pusić? Evo, bila je pozvana i da sudjeluje na nedavnoj konferenciji Atlantskog vijeća u Washingtonu.

Nije se odazvala. Koji je zaključak? Očito se naša ministrica vanjskih poslova nije željela zamjeriti Rusima te je izbjegnula sudjelovanje na konferenciji koja je osudila Putinovo odcjepljenje Krima te se tražilo zajedništvo EU u otporima prema Moskvi. Zašto je odbila dolazak? Jer u velikoj tišini, kako bruje u njezinim bliskim krugovima, priprema kandidaturu za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda, za što lobira kod predsjednika Josipovića i premijera Milanovića. O čemu je riječ? Istočnoeuropska skupina država u UN-u, u koju spadaju Slovenija i Hrvatska, do sada nije imala glavnog tajnika UN-a, a Ljubljana je svojedobno podržala namjeru bivšeg predsjednika države Danila Türka da se kandidira za tu funkciju. Hoće li Vesna Pusić biti izbor Pantovčaka i Banskih dvora? To ćemo brzo doznati. Ali ona, uz Rusiju i Kinu, treba dobiti i američku podršku jer je za imenovanje glavnog tajnika UN-a potrebna suglasnost svih zemalja članica Vijeća sigurnosti i Glavne skupštine. Prije će to biti njezine megalomanske nerealne ambicije nego stvarna mogućnost. Ali sve za račun države i sadašnje funkcije.

>> Pusić: Promjene imaju smisla isključivo ako u oba resora nastupe bitni pomaci

Ključne riječi

Komentara 11

SV
sveznamdrugi
12:47 16.06.2014.

Rok trajanja HNS se točno zna, do sljedećih izbora a onda kuda koji mili moji

SL
_Slavonac_
12:25 16.06.2014.

HNS nije ozbiljna politička stranka, "izumiru" i pitanje je dana kada će do kraja nestati s političke scene

SE
sestrićna
15:44 16.06.2014.

vesnu navodno traži bayern munchen..čekaju se samo izbori da ode bez odštete..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije