Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Vladajući odbili ispraviti diskriminaciju, Novak: Ovo je dokaz koliko košta obraz

Mladen Novak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.05.2015.
u 15:55

Izmjenama Zakona o dječjem doplatku 2002. godine pravo na naknadu izgubile su sve osobe s invaliditetom koje su 1. siječnja te godine napunile 27 godina.

Vladajuća većina odbila je prijedlog nezavisnog Mladena Novaka da se izmjenama Zakona o dječjem doplatku ispravi diskriminacija koju trpi 1100 osoba s invaliditetom jer ne prima naknadu od 831,50 kuna, dok to pravo doživotno i dalje ostvaruje 4000 osoba s invaliditetom. Podsjetimo, izmjenama tog zakona 2002. godine pravo na naknadu izgubile su sve osobe s invaliditetom koje su 1. siječnja te godine napunile 27 godina. Vlada i dva saborska odbora ranije su dala negativno mišljenje na ovaj zakon, uz objašnjenje kako se ne mogu "proširivati prava", ali je ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić poslije medijima ipak priznala da je riječ o diskriminaciji, ali da Vlada nema novca da to ispravi. Godišnje bi Vladu, bitno je naglasiti, isplaćivanje ovih naknada stajalo 11 milijuna kuna.

Prije glasovanja o zaključku da se Novakov prijedlog izmjena zakona ne prihvaća, Novak je tražio pojedinačno glasovanje zastupnika. Nakon glasovanja se ispostavilo kako je 21 oporbeni zastupnik bio protiv toga da se Novakov zakon ne prihvati, dok je 68 vladajućih bilo suzdržano. Od vladajućih su jedino HNS-ovi Boris Blažeković, Igor Kolman, Goran Beus Richembergh i Srđan Gjurković glasovali protiv odbijanja Novakova prijedloga.

Nakon glasovanja mnogima, pa i samom Novaku, nije bilo jasno znači li ovakav rezultat glasovanja da je Novakov prijedlog ipak prihvaćen, budući da se glasovalo o tome da se prijedlog zakona ne prihvati, ali ne i o tome da se prihvati. Zbog konfuzije koja je nastala, Novak je prvo mislio da je uspio i da zakon može poslati u drugo čitanje u Sabor, no nakon kasnijeg objašnjenja vladajućih, shvatio je da je, kako kaže, izigran.

– Nitko od radnih tijela Sabora formalno nije predložio da se usvoji prijedlog zakona, no zaključak kojim bi se taj zakon odbio nije podržan te formalno nema prijedloga da se zakon usvoji. Što se tiče problema diskriminacije o kojem govorimo, on ne egzistira od jučer, to je ozbiljan problem koji treba riješiti. Priprema se sveobuhvatno rješenje koje bi taj problem konačno riješilo – objasnio je nakon glasovanja SDP-ov predsjednik odbora za Ustav Peđa Grbin.

Vidno razočarani Mladen Novak ovo je nazvao "farsom nad farsama", te dodao da mu nije jasno zašto je on trebao davati dodatni zaključak da se glasuje o zakonu.

– Ovo je dokaz da, kad nemamo nikakvih argumenata za, možemo silom što god hoćemo – ironično je komentirao Novak te zaključio da je cijena naknade od 831,50 kuna pokazala "koliko košta obraz".

– Ovo je dokaz da su vladajući totalno izgubili kompas. Neka narod vidi što rade i kakvu vlast imamo – zaključio je Novak.

I reformist Petar Baranović kazao je da se danas nije glasovalo samo o prijedlogu zaključka Vlade.

– Danas se glasovalo o obrazu hrvatske politike. Da je kojim slučajem prošao prijedlog zaključka kojim se tražilo da se ovaj zakon odbaci iz procedure, to bi bila definitivno jedna od najcrnjih točaka hrvatske demokracije. Trinaest godina sramote dovoljno je i previše – poručio je Baranović.

>> Novak: Zar se ne može pronaći 11 milijuna kuna da se riješi diskriminacija osoba s invaliditetom?

Komentara 20

DU
Deleted user
16:06 08.05.2015.

I ovo se zove Social Demokratska Vlada?? Tko su ovi ljudi ili bolje reći monstrumi???

Avatar fotograf
fotograf
16:55 08.05.2015.

Sramota!!! Ima novca za novi vozni park,za bancenje ministrice 5 tjelohranitelj u Dubrovniku za sve ima novaca..... Ovo nije sabor nego stala sa tovranim grlima a VI i dalje glasujte za iste. Sramota za ovo smo ostavljali dijelove svoga tijelaela na bojištu, fuj.

DO
dobar
16:14 08.05.2015.

Gradani glasujte opet za ovu socijal demokratsku vladu pa imaju iskustva vise od 50 godina su uzimali sirotinji da bi se oni luksuzirali. Gospodo dajte im jos jedan mandat pa da uzmu dodatak i ostalim 4000 invalida.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije