Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konačni prijedlog

Vlada: Za trganje stolaca na tribinama do tri godine zatvora

navijači,  (1)
Pixsell, policijske snimke
07.01.2011.
u 15:34

Uspije li se pijani ili maskirani navijač provući na stadion, morat će platiti od 2000 do 15.000 kuna kazne ili mu prijeti do 30 dana zatvora

Navijači koji su maskirali lice kapom ili maramom (ili na drugi način) kao i oni koji su pod utjecajem alkohola ubuduće neće imati pristup stadionima, odnosno sportskim natjecanjima. Uspije li se pak pijani ili maskirani navijač provući na stadion, morat će platiti od 2000 do 15.000 kuna kazne ili mu prijeti do 30 dana zatvora, piše u nacrtu konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, koji je Vlada s današnje sjednice uputila u Sabor, gotovo po isteku šestomjesečnog roka u kojem je to moralo biti učinjeno.

Strože će se pak kažnjavati četiri kaznena djela na stadionima, a riječ je o sudjelovanju u tučnjavi, organizaciji nasilja na utakmicama, uništavanju imovine te nepoštivanju mjera zabrane. Tako prijeti kazna od jedne do pet godina zatvora huliganima koji se na utakmici potuku ili pak napadnu druge gledatelje, redare, sportaše... Oni koji na stadionu odluče razbijati tuđe stvari ili pak čupati stolce s tribina i sl. mogu biti kažnjeni kaznom zatvora do tri godine. Registrirani huligani prije utakmica hrvatskih sportaša u inozemstvu morat će policiji predati putovnice. Postroženi su i uvjeti odabira redara koji mogu osiguravati utakmice, a policija može zabraniti održavanje utakmice ako na stadionu nisu osigurani primjereni sigurnosni uvjeti.

– Ovo je zakon protiv divljanja i divljačkog ponašanja – prekinula je premijerka Jadranka Kosor ministra obrazovanja Radovana Fuchsa koji je želio reći da će se sada možda javiti oni koji će neke mjere smatrati kršenjem nečijih prava. No, dodao je da su sve mjere koje je Vlada prihvatila protiv nereda na sportskim natjecanjima već na snazi u Europi i svijetu.

– Ovim zakonom utakmice želimo učiniti pristupačnijima onima koji vole sport, a ne da budu okupljalište onima koje ne vole ništa i nikoga – poručila je premijerka Jadranka Kosor.

Podsjetila je na policajca Kristijana Troktera koji je na utakmici između Dinama i Hajduka 1. svibnja 2010. godine, obavljajući svoj posao, zbog divljanja huligana ostao bez oka. Upravo je to bio okidač da Vlada odluči postrožiti mjere kažnjavanja nereda na utakmicama. Formalno je u odnosu na prvo čitanje tog zakona promijenjena samo jedna riječ, odnosno riječ droge zamijenjena je s opojne droge.

Komentara 17

TE
tester
17:57 07.01.2011.

ako se za trganje stolca dobije 3 godine, za koliko će stoljeća onda izaći kalmeta kad ga jednog dana strpaju onkraj brave?

PI
Pippo9
17:19 07.01.2011.

Odlična odluka jer će se ovakvim zakonima stati na kraj divljanju i neredima na stadionima

PI
piccolo
16:54 07.01.2011.

A ako se ne maskiraš, ne napiješ, ne drogiraš, a divljački se ponašaš ................i pri to si bog i batina u Dinamu........onda je to OK???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije