Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirenje nije uspjelo

Vlada ukinula TKU, Ribić: Ako ima za Vojkovića ima i za nas!

mirando mrsić (1)
Goran Stanzl/Pixsell
17.09.2012.
u 15:42

Mrsić je pojasnio da mirenje nije uspjelo, a osnovni razlog je u tome što su sindikati inzistirali da se Vlada RH obaveže da će se sredstva kojih se sada odreknu biti u budućnosti vraćena

Vlada je otkazala Temeljni kolektivni ugovor za javne službe i najavila da pokreće pregovore o zaključenju novog. Ove i sljedeće godine u javnom sektoru neće biti božićnice, a što će biti s koeficijentima plaća u školama i bolnicama, otvoreno je pitanje!

Nemaju argument

– Vlada nema ni jedan suvisli argument da otkaže i pri prvoj neisplati suspendiranih naknada podnijet ćemo tužbe. Kako je moguće da se mora poštovati ugovor Hrvoja Vojkovića i drugih menadžera i njima isplatiti milijunske otpremnine, a ne mora naš ugovor? – komentira sindikalac Vilim Ribić, koji još ne najavljuje štrajk kao odgovor na otkazivanje TKU-a. Vlada smatra da bi iduća tri mjeseca štrajk bio nezakonit, a kako ljetos izglasan Zakon o reprezentativnosti predviđa da kolektivni ugovori vrijede za sve ako ga potpiše samo jedan sindikat, na Markovu trgu očekuju da će već 17. prosinca kupiti socijalni mir na četiri godine.

– Predlažemo temeljni kolektivni ugovor koji će biti istovjetan ugovoru koji smo otkazali. Neće biti suspenzije prava, samo ćemo u aneksu navesti da ove i iduće godine nećemo moći poštovati neke odredbe – kaže ministar rada Mirando Mrsić.

Ribić je uvjeren da će na sudu dokazati da nije bilo potrebe da se otkazuje temeljni ugovor te da će utjerati sve ugovorene naknade bez kojih će ostati ove i sljedeće godine.

– Sudovi štite ugovore, oni se moraju poštovati. Ako mogu menadžeri dobiti spor, možemo i mi – kaže Ribić. Isti dan kad je Vlada na telefonskoj sjednici donosila odluku o otkazivanju TKU-a ministar Mrsić pozvao je sindikate s kojima je već postigao dogovor i pozvao ih da ga pretoče u novi četverogodišnji dokument. Ribić kaže da će se i on odazvati pregovorima, ali optužuje Vladu da su zbog neznanja i bahatosti razorili socijalno partnerstvo.

Na početku rujna ministar financija Slavko Linić kazao je da u sustavima koji su odbili prijedlog Vlade plaće već od listopada treba smanjiti 10 posto da bi se uklopili u planirane uštede. Ministar rada Mirando Mrsić u ponedjeljak je pak rekao da će smanjenje plaća biti zadnja linija obrane te da će prije toga iskoristiti sva druga sredstva da postignu uštede. – Tek kad vidimo koliko će pojedini resori uštedjeti postignutim mjerama, moći ćemo reći ima li potrebe da se smanje koeficijenti – kaže Mrsić.

Svi su sad u problemima

Sociolog Dragan Bagić kaže da je iznenađen što obje strane nisu išle na kompromis jer su sad i jedni i drugi u problemima koji nisu bili nužni.

– Vlada je mogla prihvatiti zahtjev sindikata da vrati sadašnju razinu prava nakon što se ostvare pozitivne stope rasta BDP-a, a sindikati su mogli odustati od zahtjeva da im se razlika naknadno isplati. Dogovor je propao zbog stvari koje su u ovom trenutku sekundarne – kaže Bagić. Politologa Marka Grdešića iznenađuje to što socijaldemokratskoj vladi treba objašnjavati da joj je jačanje sindikata jedan od glavnih prioriteta kada je posrijedi regulacija tržišta rada i industrijskih odnosa. Propisi koji se donose uzrokovat će pad članstva u sindikatima.

 

>>U novom krugu pregovora s Vladom bit će 11 sindikata

 

Komentara 74

SE
sestrićna
16:02 17.09.2012.

nastupilo je pravo blagostanje od kad su na čelo došli crveni anđeli...

ĐU
Đuka
16:03 17.09.2012.

Bravo druže Mrsiću pomrsili ste im račune

MA
maaraa
13:17 18.09.2012.

da li je g-din Mrsić u ove pregovore uključio svoju, i imovinu članova Vlade koji učestvuju u pregovorima.Pravni propust.Ako izgube sud tko će sve to vratiti.....???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije