Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob

Vlada tvrdi da je prodaja CO-a čista kao suza, a Državna revizija da je Vlada preskočila Sabor

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.06.2015.
u 16:13

Ministar financija Boris Lalovac na današnjoj je sjednici predložio Vladi – što je Vlada i učinila – da prihvati izvješće Državnog ureda za reviziju, ali uz napomenu.

Državni ured za reviziju i Vlada našli su se u sukobu oko načina prodaje dijela državnog udjela u društvu Croatia osiguranje

Dok Vlada i dalje tvrdi kako je sve odrađeno sukladno zakonu, Ured za reviziju tvrdi kako je Vlada preskočila Sabor i bez njega donijela odluku o prodaji državnih dionica.

"Odluku o načinu privatizacije društva Croatia osiguranje Vlada je donijela na temelju Zakona o upravljanju državnom imovinom, iako nije izvan snage stavljen Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja, prema kojemu je odluka o privatizaciji osiguravajućeg društva u nadležnosti Hrvatskog sabora", stoji u Izvješću o obavljenoj reviziji godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna RH za 2014. godinu. 

Drugim riječima, Državna revizija tvrdi kako je Vlada "preskočila" saborske zastupnike prilikom odluke o prodaji dijela državnog udjela u tvrtki Croatia osiguranje. Ministar financija Boris Lalovac na današnjoj je sjednici predložio Vladi – što je Vlada i učinila – da prihvati izvješće Državnog ureda za reviziju, ali uz napomenu.

– Uz napomenu da se ne slažemo s navedenim mišljenjem Državnog ureda za revizijunačinu prodaje dijela državnog udjela u društvu Croatia osiguranje te da je taj postupak proveden sukladno Zakonu o upravljanju državnom imovinom. Znači, prihvaćamo izvješće, ali uz ovu ogradu, napomenu – rekao je ministar Lalovac na sjednici Vlade. Riječ je uzeo i premijer Zoran Milanović poručivši: "Da, to je vrlo ozbiljna ograda. Dakle, imamo primjedbu!".

Inače, Državni ured za reviziju izrazio je uvjetno mišljenje na Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2014. godinu. Među ostalim, državni revizori utvrdili su da je sastavljanje i donošenje planskih dokumenata "značajno odstupalo" od propisanih rokova, a rashodi za zaposlene i kamate za kredite nisu se realno planirali. Nadalje, Državna revizija tvrdi da se Ministarstvo gospodarstva zbog nedostatka proračunskih sredstava za podmirenje dospjelih obaveza prema brodogradilištima zadužilo za 361,5 milijuna kuna – a da to zaduženje nije bilo zabilježeno u Glavnoj knjizi državnog proračuna. 

Vlada u svom mišljenju koje je uputila u Sabor pobija mnoge tvrdnje Državnog ureda za reviziju pa tako i one koje se tiču Ministarstva gospodarstva. Ministarstvo nalaz revizije ne prihvaća "s obzirom na to da se radi o obvezama koje su nastale u 2013.", a Vlada ga smatra "pogrešnim".

– Dakle, navod da se Ministarstvo gospodarstva uime Republike Hrvatske u 2014. godini zadužilo za 361,486.106 kuna radi podmirenja obveza za potporu brodogradilištima, Vlada smatra pogrešnim. Obratno, radi se o tome da su brodogradilišta prodala svoja potraživanja, a obveza Ministarstva gospodarstva je ostala, ali prema novom vjerovniku s kojim je Ministarstvo uspjelo, kao što je rečeno, prolongirati svoje obveze za sljedeće godine – tvrdi Vlada. 

>> Goran Marić: Privatizacija Croatia osiguranja bila je nezakonita 

>> 'Privatizacija CO-a jedna je od najuspješnijih hrvatskih privatizacijskih priča'

Komentara 19

JK
ja-kan
16:53 24.06.2015.

U svemu ovome najsmješnije ili najžalosnije je to da je Vlada angažirala konzultanta kako bi provela navedenu privatizaciju CO a taj konzultant nije znao ni koji zakoni uređuju privatizaciju osiguravajućih društava. Naravno ovaj "konzultant" je hladno uzeo desetke milijune kunaa za svoj "stručni rad". Komedija.

KD
kdog
16:24 24.06.2015.

svi ćete vi u remetinac kad prođu ibori

KL
Klarahrv
16:15 24.06.2015.

Bundesligasi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije