Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.03.2017. u 23:11

U Vijeću sjede isti ljudi koji u raspravi sudjeluju desetljećima, a nisu se približili ni za milimetar

Vlada Andreja Plenkovića jedna je od najtajanstvenijih do sada. Prijedlozi zakona od frustriranih se novinara taje do posljednjeg trenutka i objavljuju tek kada se i formalno otvori rasprava o njima. Jedino što se unaprijed može reći s gotovo stopostotnom sigurnošću jest to da će Vlada osnovati neko povjerenstvo, savjet ili vijeće.

Prvo je takvo osnovano još u studenom, za pripremu zakona kojim bi se Vukovar proglasio mjestom od posebnog pijeteta. Iza toga su osnivana povjerenstva za pregovore sa sindikatima, renacionalizaciju Ine, provedbu projekta Slavonija...

Posljednje je osnovano Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, pred koje je Vlada postavila ozbiljne zadaće. Njegovih 18 članova trebalo bi iznjedriti preporuke za očuvanje sjećanja, istraživanje, dokumentiranje i obrazovanje o kršenjima ljudskih prava u vrijeme totalitarnih režima.

Vijeće bi trebalo odgovoriti na pitanja oko kojih se nacija lomi desetljećima, a sve dosadašnje rasprave ni za dlaku nisu uspjele približiti “zaraćene” strane. Dapače, sve češće stječe se dojam da je nacija razjedinjenija nego ikada.

Svima nama bilo bi doista veliko olakšanje kada bi Vijeće uspjelo dogovoriti pravni okvir iz kojeg bi bilo jasno što se i kada smije uzvikivati, koji se simboli smiju isticati i pod kojim se okolnostima trgovi mogu zvati po maršalu Titu, a ulice po 10. travnja.

Sastav povjerenstva, međutim, ne ulijeva previše nade u takav scenarij. U njemu sjede isti oni povjesničari i politolozi koji gotovo dva desetljeća sudjeluju u istoj raspravi, a da stavove pritom nisu približili ni za milimetar. I sam predsjednik Vijeća, akademik Zvonko Kusić u startu je ubio sve nade poručivši svekolikoj javnosti da od povjerenstva ne treba puno očekivati.

I tako će, sva je prilika, odluka o jasenovačkoj spomen-ploči s natpisom “za dom spremni” ili o zagrebačkom Trgu maršala Tita na kraju ponovno pasti na političare, što je jedino logično i pošteno. Oni su ipak plaćeni da donose odluke, a ne da osnivaju povjerenstva.

>> Kusić otkrio kada će Vijeća za suočavanje s prošlošću dostaviti preporuke

>> 'Tko je odgovoran za masovna ubojstva, ne može imati trg u Zagrebu'

Komentara 12

AM
AMD------------------------
10:14 05.03.2017.

istina je krenula, u hrvatskoj javni mediji,koji neznam ciji su-pisu o tome skoro nista. a povjerenstva ,stranke ,partije,yu-udruge cine sve,da istina ostane pod kljucem.zdravoga drustva bez objektivne istine o povjesti toga drustva n e m a !!!!!!!!

AM
AMD------------------------
09:59 05.03.2017.

objasnite vi novinari nama ,zasto pisete tako jednostrano sve ove godine ?

Avatar Bruno
Bruno
12:50 05.03.2017.

Ja bi prije postavio pitanje sta je vise demokratski. Iako ljevica nikad nije bila demokratska osim prema sebi i svojima pa ne zasluzuje nikakvo razumjevanje ili milost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije