Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada sutra o oduzimanju imovine ostvarene kaznenim djelima

SDP-ovu Ingrid Antičević-Marinović najviše smeta što se u Zakon o kaznenom postupku nisu uključile i izmjene kojima bi policijske snage bile pod nadležnosti DORH-a.
07. srpnja 2010. u 15:25 7 komentara 6 prikaza
'11.02.2010., Zagreb - Sjednica Hrvatskog sabora. Rasprava o trecem mandatu Mladena Bajica na mjestu glavnog drzavnog odvjetnika. Ivan Simonovic i Jadranka Kosor.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'

Do kraja godine imat ćemo jedan moderno koncipiran kazneni zakon s bolje razrađenim dijelom iz područja gospodarskog kriminaliteta, a sutra će se u Vladi naći i Zakon o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem. Istaknuo je to ministar pravosuđa Ivan Šimonović koji je danas pred saborskim antikorupcijskim vijećem predstavio izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera iz područja odgovornosti Ministarstva pravosuđa.

 I iako su svi članovi vijeća podržali izvješće, laburista Dragutina Lesara zanimalo je zbog čega se sa Zakonom o postupku imovine do sada čekalo s obzirom na to da bi samo zamrznuta imovina "uglednika" koji su ove godine završili u Remetincu napunila proračun s otprilike 40 milijuna eura.

- Slažem se da bi bilo bolje da smo zakon donijeli ranije, ali dugo se razmatralo više mogućih rješenja. No imamo razloga očekivati da će vrlo brzo doći do značajnih oduzimanja imovine dokaže li se da je zamrzavanje bilo opravdano - objasnio je Šimonović. SDP-ovu Ingrid Antičević-Marinović najviše smeta što se u Zakon o kaznenom postupku nisu uključile i izmjene kojima bi policijske snage bile pod nadležnosti DORH-a.

- Policija su ruke i noge DORH-a. Niti jedna vlast ne smije se plašiti staviti ih pod nadležnost državnog odvjetnika. Nije normalno da im DORH daje naredbe, a oni odgovaraju MUP-u - smatra Antičević-Marinović. S njom se djelomično složio i ministar Šimonović istaknuvši da je to jedno veliko otvoreno pitanje na koje neće imati pravi odgovor dok god Zakon o kaznenom postupku ne zaživi. Na Vijeću je također otvorena i tema smještaja Ministarstva pravosuđa koje se 2004. godine, dok je ministrica bila Vesna Škare Ožbolt, preselilo u Dežmanovu, u prostorije HTV-a kojemu sada, kaže Ingrid, plaća milijunsku najamninu.

- To je jedna bolna tema i nadam se da će novi ministar Dražen Bošnjaković uskoro moći objaviti da je rješenje nađeno - poručio je Šimonović koji je uvjeren da će njegov zamjenik uspješno provesti sve preostale mjere da bi se do kraja godine zatvorilo poglavlje 23.

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • -obrisani-:

    Tu odluku je trebalo doneti odmah iza rata! Tada bi to bilo efikasno i makar malo smanjilo količinu opljačkane Hrvatske!

  • -obrisani-:

    Da li to znaci da nema zastare?

  • My Soul:

    ako se antičevićka zalaže za DORH, da taj drži policiju u rukama, onda se zna tko drži hrvatski DORH u rukama. zna se koliko je onda sati. samo nam još to treba. ingridino poštenje se vidi i po tome kakav ... prikaži još!v joj je mužić, koji nekažnjeno otkucava svoje stranke po ulici i ne može mu pasti dlaka s glave jer je mužić saborske zastupnice. fuuuuuuj