Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada: Slomila se Matica sindikata, Ribić: To je laž, nema popuštanja

Opet se najavljuje posljednja prilika za dogovor, ali Matica sindikata ostaje nepokolebljiva
16. srpnja 2012. u 07:30 120 komentara 6 prikaza
'11.07.2012., Zagreb - Vlada RH, Nastavak pregovora i moguce potpisivanje ugovora sa sindikatima. Sinikalne vodje, Vilim Ribic, Spomenka Abversek, Ivan Babic, Zvonimir Laktasic, Branimir Mihalinec i J
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'

Vilim Ribić ponovno će u Banske dvore točno u 13 sati. Izvori iz Banskih dvora tvrde da se Matica sindikata slomila i da namjerava potpisati izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, a čelnici četiriju sindikata Matice to demantiraju tvrdeći da su složni u zahtjevu da im se oduzeta prava jednom vrate i da im se dopusti da prije potpisivanja provedu referendum među svojim članovima.

Igre oko potpisa

Tako se pregovori sindikata i Vlade pretvaraju u pravu sapunicu u kojoj nije poznat scenarij napisan za posljednju epizodu. Izvori tvrde da su zastupnici učitelja i zaposlenih u srednjim školama, Zvonimir Laktašić i Branimir Mihalinac, pritisnuli Ribića jer će njihovi članovi pretrpjeti najveću štetu, pa čak i da se zabrinuti prosvjetari koji nisu sindikalno organizirani obraćaju Ministarstvu rada i mirovinskog osiguranja moleći da se na njih ne odnose smanjenja plaća, koja će se dogoditi ako se otkaže TKU. Podsjetimo, Vlada će, ako se otkaže TKU, izmijeniti koeficijente plaća zaposlenih u javnim službama tako da se plaće smanje 10 posto. Prosvjetari će uz to izgubiti naknadu proizašlu iz Uredbe o raspodjeli dodatnih sredstava za zaposlene u osnovnim i srednjim školama iz 2003. Ta se uredba provodi iako je njezina primjena istekla pa to Vlada namjerava iskoristiti. Po njoj se prosvjetnim radnicima plaća uvećava 3, 5, 7 ili 9 posto, ovisno o godinama staža. Time će zaposleni u školstvu izgubiti i 10 posto plaće i dodatnih 120 do 600 kuna već u kolovozu. Sindikati Matice tvrde da se Vlada ne može provesti "pravno nasilje" ukidajući te dodatke i da će nakon toga slijediti brojne tužbe.

– Ako nas pozovu na sastanak, doći ćemo kao i uvijek jer nikad nismo odbijali razgovor. Nije istina da smo odlučili potpisati izmjene TKU. To ćemo napraviti jedino ako nam dopuste da provedemo referendum i ako stave u izmjene povrat materijalnih prava – izjavio je Zvonimir Laktašić. Priopćenjem iz Matice sindikata slično su potvrdili i Mihalinac i Anica Prašnjak, koja napominje da su medicinske sestre, koje zastupa, najrigidnije u borbi za materijalna prava i da neće Vladi popustiti ni milimetar.

Nećemo potpisati

– Neće biti potpisivanja. Puštaju velike spinove, koji nisu istiniti – kazao je Ribić. No, bez obzira na čvrste izjave, Vladin tim okupit će se u Banskim dvorima da bi dočekao svih osam sindikata i pokušao uvjeriti Maticu da potpiše izmjene TKU kojim se javni službenici odriču dvije božićnice, jubilarnih nagrada, regresa i dijela naknade za prijevoz, a zadržavaju plaće, koeficijente i radna mjesta. Ako se ni ovaj put ne dogovore, Vladi ne ostaje drugog doli najavljene arbitraže i otkazivanja TKU, čime oko 180.000 zaposlenih dolazi u opasnost da im Vlada nakon studenog isplaćuje samo golu plaću.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
 • billynik:

  Ne daj se Ribiću, koja normalna Vlada tobožnju štednju provodi na obrazovanju, prije godinu dana ti isti ljudi zajedno s tim istim sindikatima su mahali sa potpisima garađana za referendum a gle sad ... što se dogodilo?

 • Avatar Istinski Hrvat
  Istinski Hrvat:

  Vlada: Slomila se kićma domoljubnih sindikata, Ribić: To je laž, uz Boga i domoljublje nema popuštanja dok se ima šta maznuti.

 • rikikiki:

  branimirusus, jako zanimljivo! živi bili da naša vlada to pročita! http://www.manifestoforeconomicsense.org/