Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbor konzultanata

Savjetnike za Inu Vlada će izabrati do kraja godine

MOL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
09.11.2017.
u 22:15

Konzultanti će Vladi preporučiti treba li ići u otkup Ine ili da MOL-ov paket dionica kupi novi strateški partner

I premijer Andrej Plenković i resorni ministar Tomislav Ćorić potvrdili su informacije Večernjeg lista da će se uskoro raspisati natječaj za odabir konzultanta. Ćorić je rekao da će “svim konzultantskim kućama poslati poziv u idućim tjednima”.

– Cilj je Vlade očuvati Inu kao vertikalno integriranu kompaniju, koja će prije svega ulagati u istraživanje, rafinerijski biznis. Posljednjih godina Inine zalihe nafte i plina opadaju i postoji, barem iz naše perspektive, potencijal za njihovo povećavanje – kazao je ministar Ćorić.

Natječaj će Vlada brzo i zaključiti jer je plan do kraja godine, što je za manje od sedam tjedana, odabrati konzultante koji će imati zadatak procijeniti vrijednost MOL-ova udjela u Ini te iznijeti sve prednosti i mane dva scenarija od kojih prvi podrazumijeva da Vlada krene u otkup dionica Ine, a drugi da nađe strateškog partnera za tu transakciju, doznajemo od upućenih izvora. Da je tako, sugerira i stavka rebalansiranog proračuna za ovu godinu kojom je za potrebe savjetovanja i zastupanja vezano za Inu i odnose s MOL-om osiguran 161 milijun kuna.

Konzultanti bi imali rok od tri mjeseca za procjenu vrijednosti MOL-ova paketa u Ini. Prije nekoliko godina već su rađene dubinske analize vrijednosti Ine i tada je zaključeno da MOL-ov paket vrijedi između osam i deset milijardi kuna. Tržišna cijena 49,08 posto Ininih dionica je osjetno većih 15 milijardi kuna, ali ta je cijena nerealna jer se kreira na temelju jako malog prometa i dostupnosti dionica na tržištu.

S obzirom na blok MOL, država i mirovinski fondovi, na burzi je dostupno maksimalno 17.700 od 10 milijuna dionica naftne tvrtke pa je lako manipulirati cijenom. Kad završe procjenu, konzultanti bi trebali nastaviti s poslom u smjeru pronalaska strateškog partnera. Planira se izraditi program razvoja Ine u kojem bi Vlada navela uvjete koje bi trebao ispuniti strateški partner od ulaganja i kapaciteta proizvodnje Rafinerije Rijeke i Rafinerije Sisak do iznosa ulaganja u istraživanje i razvoj, odnosno upstreama.

Vladi je trebalo godinu dana da uopće dođe do faze javnog poziva konzultantima. Premijer Andrej Plenković u početku svog mandata Inu je pozicionirao kao ključni gospodarski zahvat svoje administracije (čak je na Badnjak najavio otkup Ine), međutim priča se brzo ispuhala.

Prvo, propala je ideja da se MOL-ove dionice Ine otkupe novcem prikupljenim kroz IPO HEP-a. Drugo, gotovo je bankrotirao Agrokor pa je upravo posrnuli koncern postao ključna gospodarska točka Plenkovićeve Vlade. Iako Ina više nije ni sjena ključne nacionalne kompanije, ona ima i izuzetnu političku simboliku. Bivši premijer osumnjičen je da je primio mito kako bi MOL-u prepustio većinska upravljačka prava u Ini, a bivši šef HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko morao je otići zbog sukoba interesa povezanog s Inom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije